De sju känslorna inom kinesisk medicin
En glädjefylld känsla med sommar, sol och vattenstänk. (Foto: Pixabay /Creative Commons CC0)


Idag ska jag fördjupa mig i de inre orsakerna till sjukdom, och de kallas ”de sju känslorna”. Det handlar om ilska, rädsla, chock, sorg, glädje, grubbleri och oro. De här känslorna anses vara de stora inre orsakerna till sjukdom inom traditionell kinesisk medicin.

Minns du hur du kände när du blev kär? När du blev orättvist anklagad för att ha gjort något fel? När någon idiot tog din parkeringsplats och flinade åt dig genom fönstret? Ja? Då behöver jag inte övertyga dig om att känslor har en enorm effekt på våra kroppar.

Fundera över hur det känns i bröstet eller hur magen spänns när du blir upprörd eller hur ditt hjärta slår snabbare och adrenalinkickar forsar genom blodådrorna när du är arg eller rädd.

Känslomässiga reaktioner kan orsaka en kaskad av kemiska reaktioner i kroppen som stimulerar vissa organsystem och stänger ner andra. Det är normalt och hälsosamt att ha känslomässiga reaktioner. När reaktionerna är allvarliga och/eller långvariga kan de skada organen och göra dig mer sårbar för sjukdomar.

Varje känsla associeras med ett organ

Inom kinesisk medicin associeras varje känsla med ett organ. Därför leder en stark negativ känsla till påverkan av ett specifikt organ.

Nedan har jag listat de sju känslorna och dess tillhörande organ.

1. Ilska – lever

2. Rädsla – njurar

3. Chock/ skräck (akut tillstånd) – njurar/hjärta

4. Glädje – hjärta

5. Grubbleri (överdrivet tänkande och mental stimulans) – mjälte

6. Oro – mjälte/lungor

7. Sorg – lungor

Obearbetade känslor leder till obalanser

Långvarig sorg kan till exempel påverka lungorna. Det gäller även omvänt; om du har ett långvarigt fysiskt problem, använd dina lungor igen och du kommer att påverkas känslomässigt och kan uppleva känslor av sorg. Det är lite av en så kallad hönan och ägget-situation.

Här är ett annat exempel: Om du bär en hel del ilska inom dig under en lång tid kommer den att börja påverka hälsan i levern och orsaka en obalans. Dessutom, om du har kronisk leversjukdom kan du utveckla en kort stubin, ha svårt att tolerera frustration och även bli deprimerad.

Dessa urgamla begrepp om de sju känslorna illustrerar vikten av holistisk behandling av sjukdomar eftersom våra kroppar inte är isolerade delar. Hela människan behöver behandlas. En sjukdom eller ett fysiskt problem påverkar resten av kroppen och sinnet. Ett helande innefattar att behandla alla psykiska, fysiska och själsliga obalanser.

Jennifer Dubowsky är licensierad akupunktör med en praktik i Chicago, Illinois i USA, sedan 2002. Hon har en bachelor i kinesiologi från University of Illinois och en master i orientalisk medicin från Southwest Acupuncture College i Boulder, Colorado. Under studietiden praktiserade hon även på ett sjukhus i Beijing. Dubowsky har forskat, föreläst och skrivit artiklar inom kinesisk medicin. Hennes första bok heter Adventures in Chinese Medicine. Hon har också en uppskattad blogg om hälsa och kinesisk medicin, på Acupuncture Blog Chicago. Du hittar henne på www.tcm007.com

Traditionell kinesisk medicin: Bra att veta om alkohol

Ingefära har en given plats inom läkekonsten