De sju bästa proteinkällorna för veganer
En gryta av ”Veganernas chili”, proteinrik veganmat. (Foto: Shutterstock)


Varifrån får du proteinet då? Det är en fråga som de flesta vegetarianer och veganer avskyr att höra, men de får förmodligen höra det ganska ofta.

Folk frågar inte nödvändigtvis om detta av dumhet. De flesta människorna är helt enkelt felinformerade.

Vi får lära oss själva. Vegetarianer och veganer får räkna ut det själva genom att testa och se. Visst kan vi äta vegetariska kyckling-nuggets varje dag för ”proteinets skull” men det aktar vi oss för. Förhoppningsvis.

Protein är ett näringsämne som vi behöver varje dag. Om du är idrottsman eller gravid måste du ha ännu mer av det. Faktum är att många köttätare får en stor del av sitt protein varje dag från mat som inte kommer från kött, vare sig de vet det eller inte. Det beror på att protein finns lättåtkomligt i många livsmedel.

Trots att vegetariska nuggets verkligen smakar gott har de processats, vilket betyder att massor av salt, smakämnen, fett och även farliga ingredienser har tillsatts. Det går inte att jämföra med proteinkällorna hos oprocessade livsmedel.

Här nedan följer några vegetariska eller veganproteinkällor som du förhoppningsvis redan äter.


Bönor är en stapelvara för veganer. (Foto: Shutterstock)

Bönor är en stapelvara för veganer. (Foto: Shutterstock)

1. Bönor: Vegetarisk och vegansk stapelvara. Oavsett om du äter dem hela, torkade och sedan kokta eller i produkter som sojatofu eller tempeh (friterade, jästa sojabönor), är bönan proteinets stjärna. Så gott som alla typer av bönor innehåller protein. De är också fulla av fibrer, vilket är lika viktigt. Beroende på bönsort kan du få 15 till 68 gram protein per portion.

2. Fullkorn: Sädeskorn spelar många viktiga roller i kosten och en av dem är att ge protein. Till skillnad från sina raffinerade kusiner (vitt ris, blekt mjöl, med mera), är fullkornet rikt på näringsämnen; bland annat protein. I 100 gram quinoa finns 12 gram protein!

3. Hampafrön: Om du inte har provat hampafrön än har du missat något. De är inte bara läckra och allsidiga utan också laddade med näringsämnen som är bra för dig, inklusive fibrer, hälsosamma omega-fettsyror, massor av vitaminer och mineraler, och ett mycket lättsmält, växtbaserat protein. Vissa idrottare tror blint på hampaprotein och det är ett bra sätt att snabbt öka proteinintaget  (i en shake eller smoothie). 100 gram hampafrön ger 34 gram protein.

4. Chiafrön: Liksom hampafrön, är det sydamerikanska chiafröet en stor källa till protein, samtidigt som ger den dig fibrer, omega-fetter och mer därtill. De är utmärkta för att hålla vätskebalansen eftersom de kan hålla vätska upp till 12 gånger sin egen vikt. 100 gram chiafrön ger 21 gram protein.

5. Ärtprotein: En relativt nykommen produkt på den isolerade proteinmarknaden är ärtprotein. Om du försöker dra ner på riskerna med soja är detta ett utmärkt ersättningsmedel. Det finns i några halvfabrikat som imiterar kött men kan också hittas i proteinpulverblandningar. 100 gram innehåller 85 gram protein.

Observera att proteininnehållet kan variera lite mellan olika fabrikat.

 


Cashewnötter är rika på proteiner. (Foto: Shutterstock)

Cashewnötter är rika på proteiner. (Foto: Shutterstock)

6. Nötter: Knapriga, proteinrika nötter är bra att äta som mellanmål, och de är också ett utmärkt sätt att få sin proteindos. Oavsett om du äter dem hela, i energigodis eller som nötsmör, får du en bra laddning med protein. 100 gram mandel innehåller 20 gram protein. De är mycket bra och mättande som mellanmål för veganer eller vegetarianer.

7. Grönsaker: Underskatta inte dina trädgårdsvänner! Alfalfagroddar innehåller 4 gram protein per 100 gram. Det gör också rå broccoli. Brysselkål innehåller mer än 3 gram. Avokado (tekniskt sett en frukt) innehåller 2 gram protein per 100 gram.

Artikeln publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com.

Källa proteininnehåll: Bland annat Livsmedelsverket

Animaliskt eller vegetabiliskt protein – vilket är bäst?

Vad är hälsa egentligen?

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri