"De rinner över scenen"
Ylva Windh (till höger) med väninnan Maud Pettersson (Foto: Yvonne Kleberg)


Shen Yun Performing Arts avslutade sin turné i Sverige på torsdagskvällen i Linköping. På plats var två väninnor som arbetar med kultur.

Ylva Windh arbetar med barn och ungdomar genom IOGT/NTO och kärleken till sången har lett till att Ylva Windh brjade arbetat med konceptet ”Sikta mot stjärnorna” för ungdomar mellan 10-14 år. Till helgen ska de ha premiär på sin show.

Som älskare av sång, dans och kläder har Ylva Windh kommit helt rätt när hon kom till Shen Yun Performing Arts föreställning i Linköping. Showen har klassisk kinesisk dans och musik, scenkläderna är olika i alla numren med ett otal färgkombinationer och utföranden.

Shen Yun-föreställningen är unik, eftersom den återuppväcker den traditionella kulturen som enligt den kinesiska gamla tron var gudomligt inspirerad. Enligt legenden skänkte nämligen gudarna konsten, musiken och dansen till människorna.

Men detta är kanske inte helt lätt för dagens ungdom att förstå menar Ylva Windh och hon säger:

– Jag tror faktiskt man måste växa lite, åldersmässigt och inom sig. Fast du kan ju också uppleva det här, med musik, kläder och danssteg.

Artisternas sätt att röra sig över scenen är något som fascinerar.

– Deras graciösa sätt att röra sig, de går inte, de rinner över scenen. De flyter fram.

Ylva Windh skrattar och säger till sin väninna Maud Pettersson att det vore ett ämne för en kurs, att flyta fram i stället för att gå. Väninnan arbetar nämligen på ett studieförbund med kultur, evenemang och annat upplevelsebaserat. Båda skrattar glatt och tycker att ”det får man allt träna på”.

De båda vännerna sammanfattar sin kväll och Maud Pettersson säger:

– Det var en oförglömlig upplevelse. Den var mycket mäktigt, enormt. Kläderna och musiken, helt underbart, tycker jag.