"De Olympiska Spelen har sina egna ideal"
Peter Tatar, ordförande i Slovakiens konservativa parti, var en av talarna när ”the Human Rights Torch Relay” kom Slovakien. (Foto: Epoch Times)


OS-facklan för mänskliga rättigheter, ”The Global Human Rights Torch”, som tändes i Aten 9 augusti anlände 14 september till Slovakiens huvudstad Bratislava. På huvudgatan i hjärtat av staden överlämnades facklan av den österrikiske bäraren.

Förste talare var vice universitetskansler Peter Osusky från Bratislavas universitet. Han jämförde de kommande olympiska spelen i Kina med Berlin år 1936, ”Det Olympiska spelet fungerade också som kamouflage för regimen, vilken visade sig vara en av de värsta någonsin.”

Som vanlig medborgare och medlem i den slovakiska olympiska kommittén presenterade han sina kritiska synpunkter. Han talade om de oskyldiga människorna som lider, inklusive katoliker och Falun Gong-utövare, särskild vikt lades vid Falun Gong som ju utsätts för organstölder. Han jämförde situationen med filmen ”När lammen tystnar”.

När han skymtade den taiwanesiska flaggan bland alla som bevittnade fackelstafetten kritiserade Peter Osusky de politiker som inte stöder Taiwans internationella rättigheter. Han kallade det dubbelmoral och ”en ofattbar eftergift inför en totalitär regims vilja”.

Journalisten och fredsaktivisten Eduard Chmelár välkomnade ”Den Globala Stafetten” och kände sig samhörig med den, som han sade, ädla idén bakom den. Han beskrev den kinesiska regeringens stöd och ansvar av folkmordet i Darfur, vilket krävde 200 000 liv och kallade det ”skamligt”. ”Jag förenade mig med de röster som utmanade Kina att uppfylla sina internationella åtaganden”. De olympiska spelen handlar inte bara om medaljer, underhållning och egen vinning. De Olympiska Spelen har sina egna ideal. Om dessa inte uppfylls är spelen värdelösa.”

Efter flera tal, lyckönskningar och uttalanden från en rad kända personligheter, lämnades facklan över till en representant för nästa land av de totalt 37 länder som hittills anmält sitt intresse, Schweiz.

Läs gärna engelsk version.