De "medmänskliga Sverigevännernas" dag i Almedalen
Sverigedemokraternas dag i Almedalsparken, 2014. (Foto: Epoch Times)


Sverigedemokraternas politikerdag i Almedalen blev solig, ljum och regnfri. I allmänhetens mottagningstält serverades det glass, vattenflaskor och korv med bröd. Tälten var strategiskt placerade och verkade locka fler besökare än vi sett under tidigare dagar hos övriga partier.  

Som för att kompensera för tidigare förlorad medietid höll Jimmie Åkesson (Sverigdemokraterna) ett över 50 minuter långt tal. Där tog han tillfället i akt till att tydliggöra flera av de frågor som brukar förknippas med partiet.  

Lite finurligt gav Åkesson Löfvén offentligt stöd för att de båda tycker att rasism och nazism ska bekämpas.  Han sade också:

– Extremism ska bekämpas! Den må vara brun, svart och blodröd. Den må slå åt det ena, eller det andra hållet. Men extremism – i alla dess former än någonting avskyvärt som ska bekämpas. Och med det kan man inte vara nog tydlig, inledde Åkesson det långa talet.   

Då SD fick sig en känga under Löfvens partiledartal i söndags, där han kallade SD för rasister möttes det av Åkesson som sade:

– Det är inte rasism att vilja rikta flyktingpolitiken till det stora antalet nödställda flyktingar världen över – att vilja hjälpa fler, sade han och fick busvisslingar och applåder till svar av publiken.

– Det är inte rasism att ställa krav på de som kommer till vårt land och som tänker sig en framtid här. I det ämnet kom några ytterligare exempel som istället fick gå under det gemensamma uttrycket ”Det är medmänsklighet”.

Han talade också om att den propaganda som sköljde över SD innan förra riksdagsvalet inte gett det parlamentariska kaos i riksdagen som många då hade förutspått. Och att de i själva verket nu kommit in i riksdagen för att stanna. Han hänvisade till EU-valets framgång för det egna partiet. Åkesson menade att SD trots allt borde ha svårast att få iväg sina väljare till vallokalerna, då de i grunden är emot EU.

Att SD utgör en centrifugalkraft i svensk politik kan väl alla hålla med Åkesson om – vare sig man tycker det är på ett bra eller dåligt sätt, men ”rör runt i grytan” gör de.