"De liksom flyger genom luften"
På Cirkus i Stockholm uppträdde åter världsturnerande Shen Yun Performing Arts, som gav två föreställningar på onsdagen. (Foto: Hans Bengtsson)


Stockholm visade sig från sin allra soligaste sida när Shen Yun Performing Arts på onsdagen kom till Sverige och anrika Cirkus på Djurgården. Danskompaniet var där även förra året och av publikreaktionerna att döma var föreställningen minst lika uppskattad i år.

Shen Yun Performing Arts bildades 2006 i New York och har turnerat flitigt över hela världen de senaste åren. Nu finns tre ensembler och två orkestrar som uppträder parallellt i olika världsdelar. Danskompaniets mission är att gjuta nytt liv i den 5000-åriga traditionella kinesiska kulturen, som är fylld av gudar och andlighet, saker som Kinas regim försökt utrota sedan maktövertagande 1949 – men som nu går mot en renässans med Shen Yuns hjälp.


Wieslaw Ustupski tyckte föreställningen var fantastisk, inte minst dansarna som han upplevde närmast flög över scenen. (Foto: Hans Bengtsson)

Wieslaw Ustupski tyckte föreställningen var fantastisk, inte minst dansarna som han upplevde närmast flög över scenen. (Foto: Hans Bengtsson)

Bokförläggaren Arne Johansson tyckte att showen väl balanserade de olika aspekterna av den kinesiska kulturen.

– Mycket trevligt, imponerande, var hans kommentar i pausen.

– De har otroliga kunskaper, det är kul att titta på dem, sade pensionerade civilingenjören Wieslaw Ustupski.

Han tyckte det var särskilt fascinerande hur lätt dansarna rörde sig.

– De liksom flyger genom luften, sade han.

Shen Yun Performing Arts besöker 20 länder och cirka 80 städer på årets turné och har de senaste åren uppträtt för 800 000 personer. Det är världens största danskompani bestående av kinesiska artister och det har endast klassiska kinesiska danser på repertoaren.

Efter de två föreställningarna i Stockholm beger sig Shen Yun till Linköping för tre föreställningar, en fredag 20 mars och två lördag 21 mars.