De kinesiska Xiaomi-telefonerna kan spionera på dig
Xiaomis vd Lei Jun talar vid lanseringen av en ny produkt i Peking den 15 maj. Nyligen upptäcktes att Xiaomis Redmi Note smartphone automatiskt kopplades till en IP-adress i Peking. (Foto: Chinafotopress /Chinafotopress via GettyImages)


Kenny Li från Hongkongs forum IMA Mobile granskade en smartphone från Xiaomi, när han noterade något märkligt. Telefonen, en Redmi Note, försökte hela tiden ansluta sig till en IP-adress i Peking.

Telefonen fortsatte att försöka ansluta sig, även efter att Li stängt av Xiaomis iCloud-liknande MiCloud-tjänst. Han försökte sedan radera och installera en ny version av Android. Problemet kvarstod.

Enligt Apple Insider hade Xiaomi tidigare sagt att det skulle lagra kunddata i Kina, men bara om användaren själv gått med detta. Xiaomi har sitt huvudkontor i Peking.

Xiaomi har inte svarat på en mailförfrågan till Hongkongkontoret.

Om anklagelserna är sanna så är det inte första gången en kinesisk smartphone spionerar på sina användare.

Säkerhetsforskare vid tyska G Data fann i juni att Kinas Generic StarN9500 smartphone hade en liknande bugg. Telefonen kom förinstallerad med spionprogrammet Uupay. D, som stal telefonens uppgifter och vidarebefordrade dem till en IP-adress i Kina.

Precis som Redmi Note kunde spionprogrammet på StarN9500 inte tas bort ens om användaren raderade telefonens operativsystem eller installerade ett nytt, eftersom spionprogrammet fanns i mobilens firmware.

Om Kenny Lis rapport stämmer är det mycket troligt att orsaken till att Redmi Note ansluter sig till en IP-adress i Peking också finns i dess firmware.

Intrånget på Star N9500 kan tillåta någon att lyssna på telefonsamtal, läsa e-post och sms, och fjärrstyra telefonens mikrofon och kamera. Det skulle också bland annat kunna ge tillgång till användarens internetbank.

Huawei spionerar för Kina enligt före detta amerikansk spionchef