"De gröna" i Hamburg vill diskutera mänskliga rättigheter med Kina
Andreas Waldowsky. (Foto: Epoch Times)


Hamburg har utmärkt sig som Tysklands Kina-stad. Andreas Waldowsky från det tyska liberala partiet ”De gröna” menade dock att allting har två sidor. Tysklands kinarelationer handlar å ena sidan om att skapa och stärka ekonomiskt samarbete och handel, å andra sidan om att peka på Kinas brister i fråga om mänskliga rättigheter.

Epoch Times gjorde en intervju med Andreas Waldowsky under China Time i Hamburg. Waldowsky är även talesperson för European Politics and International Concerns.

– Jag tycker det är korrekt att tydliggöra vår inställning angående Kina under evenemang som detta. Ganska ofta önskar vi oss en mer genomskinlig retorik från borgmästaren eller senaten, sade Waldowsky.

Han menade att det är viktigt att diskutera dylika frågor både i offentligheten och bakom lyckta dörrar.

– Det leder till omedelbart resultat eftersom regimer som Kina kräver erkännande. Det blev mycket uppenbart under OS då de ville ha godkännande och erkännande men de har i princip fullständigt misslyckats, åtminstone i västs ögon. 

Ett tema under sommaren har dessutom, enligt Waldowsky, varit förbrytelser mot mänskliga rättigheter i och med händelserna i Tibet.

– Kommunistregimen kunde inte sopa det under mattan. Det är därför som dessa diskussioner, som nu utspelar sig i Hamburg, kommer att ge resultat, sade han.

Att Zhang Dejian bjudits in i landet anser Waldowsky vara en indikation på en omedvetenhet i handelskretsar, vars tjänstemän har stort inflytande på politiken. Han menade att kineserna i princip själva väljer vem de vill skicka.

– De är självsäkra i detta avseende och de vet att de kan komma undan med att skicka människor som har blod på sina händer. Men det behöver inte vara så – vi kommer definitivt att ta upp detta i vår dialog med motparten, men officiellt, utlovade Waldowsky och verkar säker på sin sak när han säger att detta inte kommer att inträffa igen.

Han sade att såväl Tyskland som Kina är ivriga att utöka handelsrelationerna och att man måste vara hårdnackad och ta upp ämnet med rätt måttstock, att betona att man önskar ha kontakt med Kina men att människorätt är viktigt.

Angående det kinesiska kommunistpartiet tror Waldowsky att det kommer att upplösas förr eller senare. 
– Det kommer helt enkelt att sopas bort. Har vi tur går det fridfullt till.

Waldowsky anser att det bästa sättet att handskas med ett auktoritärt system som Kina-regimen är att beakta historien, det kalla kriget, och bibehålla och vårda kontakten med landets tjänstemän och medverka i att arbeta med samhällets starka sidor.
– Tack vare internet har uppgiften blivit lättare, sade Waldowsky.

Det tyska, liberala politiska partiet ”De gröna” har sitt ursprung i 60-talets studentprotester, miljörörelsen på 70-talet och fredsrörelsen på tidigt 80-tal, enligt Britannica Online. De är ekologiskt orienterade, anti-militanta och motarbetar restriktioner för immigration. Medlemmarna i De grönas protester har ofta lett till våldsamheter och sammandrabbningar med myndigheterna.

Översatt och bearbetad från orginaltext