De gröna i Almedalsparken
Åsa Romson trivdes i Almedalen i det vackra vädret och med publiken. (Foto: Barbro Plogander /Epoch Times)


På onsdagen var det dags för Miljöpartiet De gröna att inta scenen i Almedalen. Av de två språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson var det den sistnämnda som fick hålla årets politikertal i Visby.

Åsa Romson talade om unga tjejer som mår dåligt och behöver vård. Det här var ju tänkt att bli den generation unga tjejer som skulle få gå i världens bästa skola, och inte skulle hållas tillbaka av hämmande könsnormer. Men något gick fel, enligt Åsa Romson.

Unga tjejer är mer stressade i skolan än killarna, de har högre prestationskrav på sig själva och möts av många budskap, som hur de ska klä sig, bete sig, hur de ska se ut. Krav som är omöjliga att leva upp till. De är överrepresenterade i den grupp som mår dåligt men underrepresenterade i den grupp som sitter på makten.

– Annars skulle Sverige ha satsat på lärare och en skola som gjorde att alla elever blir sedda, sade Romson.

Hon menar att om det hade blivit så, skulle vi nu ha förbud mot sexistisk reklam och en samtyckeslagstiftning, därför är en viktig fråga att halva jordens befolkning, (kvinnorna) ska få rättvisa villkor.

Hon arbetade tidigare med biståndsfrågor och vet om barnen ska få det bättre förutsättningar i livet, ska man satsa på kvinnorna.

– När unga och kvinnor har åsikter om vilka frågor som är tunga och viktiga, hamnar miljöförstörelsen och klimathotet som de två viktigaste frågorna.

Klimathotet blev den andra viktiga fråga i Romsons tal var klimathotet. I den här frågan gäller det att agera ansvarsfullt och kraftfullt, och därför sade hon att:

– Klimatet idag är i stort behov av politiska stridshästar.

Forskningen pekar på att man måste agera inom 4-5 år. Då finns det fortfarande tid att vända kurvan på utsläppen, i annat fall blir det radikalt mycket värre, uppvärmda hav, snö på polerna som töar och en tundra som tinar, menar hon efter att ha lyssnat och läst vad forskarna kommit fram till.

– Det är just dessa 4-5 år som vi står inför, under den här mandatperioden. Sverige har ett läge där vi går till val i september. Så väljarna kan vara med och bestämma om vår generations kanske viktigaste fråga.

Det är ett klimattoppmöte i Paris nästa år och frågan Romson ställde i Almedalen är om att Sverige ska göra allt för att världens ledare ska enas om ett klimatavtal eller ska vi bara fortsätta och hoppas att någon annan ska göra jobbet. Väljarna bestämmer i september så:

– Höstens val både är och måste bli ett riktigt klimatval, sade Åsa Romson som är doktor i klimaträtt.

Åter till ett feministiskt perspektiv:

– Det är också så att kvinnor är en bättre mall än mannen när det gäller klimatpolitik.

Anledningen är att mannen släpper ut mer koldioxid än kvinnorna, sade Romson, de äter mer kött, åker mer bil och flyg. De är mindre benägna att ändra sitt beteende.

– Det är så att dagens passiva klimatpolitik är att sätta de lata männen framför kvinnor och barn, och det är lite det som Miljöpartiet är till för att ifrågasätta, sade Ramson.