"De gör mig lycklig"
Christina och Stanley Hagström såg Shen Yuns första föreställning i Stockholm på onsdagen. (Foto: Frank Zhu/ Epoch Times)


Ett fullsatt Cirkus hyllade Shen Yun Performing Arts med rungande applåder efter den två timmar långa föreställningen i Sveriges huvudstad den 4 april.

– Vi fullkomligt älskar kinesisk kultur och kinesisk musik! sade förre flygplansingenjören Stanley Hagström hjärtligt då Epoch Times träffade honom och hans hustru Christina Hagström i pausen.

De båda är nyligen hemkomna från sin första Kinaresa. När Christina Hagström, som jobbar som personalchef, fick höra talas om Shen Yun på sitt arbete blev hon genast intresserad. Shen Yuns syfte är att väcka liv i de gamla kinesiska traditionerna och kulturen som till stor del förstörts i och med kulturrevolutionen. Det som Shen Yun visar med sin scenkonst återfinns inte i dagens Kina, och gruppen får inte uppträda där.

– Det är så här vi har föreställt oss kineserna. Den här föreställningen ger en väldigt bra bild av det kinesiska folket, sade hon.

Stanley Hagström berättar att de under resan i Kina förstod att många kineser inte känner till sin egen nutidshistoria, som exempelvis kulturrevolutionen. Han tror att det skulle vara svårt för dem att stå ut om det gjorde det.

Ett av numren före paus visade en scen från det moderna Kina, i vilket en man attackeras av poliser då han håller upp en banderoll. Scenen handlar om förföljelsen av Falun Gong-utövare, vars kultivering har djupa rötter i kinesisk kultur och vägleds av principerna sanning, godhet och tålamod.

– Människor i väst känner till situationen i Kina. Jag antar att det vore omöjligt för den här gruppen att åka dit, men hoppas att de kan göra det i framtiden, sade Stanley Hagström.

Trots allvarliga inslag förmedlas också glädje i föreställningen. Till artisterna i Shen Yun vill Stanley Hagström hälsa:

– Jag skulle vilja säga till dem att jag är väldigt lycklig. De gör mig lycklig!

Stanley Hagström uppskattade även de två konferenciererna som pratade mellan numren. Han tyckte att de förtydligade och utvecklade det som redan står i Shen Yuns programblad.

– En fantastisk föreställning!

Frank Zhu och Susanne Willgren rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre scenkonstföretag som samtidigt turnerar på olika håll i världen. Europaturnén år 2012 kommer till Cirkus i Stockholm 4, 5 och 6 april.

Nästa anhalt på turnén är Palais des Congrès i Paris, Frankrike den 10 april för att avslutas i London 12 – 15 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell

kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.