”De förvandlar dig från en människa till en icke-mänsklig varelse”
Jennifer Zeng har modet att tro. Bild från Free China: The Courage to Believe. (Foto med tillstånd av NTD Television)


Jennifer Zeng, författare och kvinnlig huvudperson i dokumentären Free China: The Courage to Believe, har modet att tro. Hon har också modet att berätta för hela världen vad som sker i arbetsläger och fängelser i Kina. Hon berättar om slavarbete, tortyr, hjärntvätt, eller omskolning som det kallas, och om organstöld på levande samvetsfångar. Hon vet, eftersom hon själv upplevt detta.

Jennifer Zeng, som nu bor i New York, fängslades i Kina för att hon utövade qigong- och meditationsmetoden Falun Gong.

I filmen Free China: The Courage to Believe, som har Sverigepremiär på biograf Roxy i Visby under Almedalsveckan, berättar hon sin historia. I arbetslägret skulle hon omskolas och skrev mot sin vilja under att hon avsade sig sin tro, för att bli frisläppt, bara för att sedan bli kallad tillbaka som gott exempel på omskolning.

Hon ville inte pressa andra fängslade Falun Gong-utövare att skriva under sådana dokument mot sin vilja och hon fick hjälp att fly till Australien. Där skrev hon boken Witnessing history: One chinese woman’s fight for freedom and falun gong.

Det är svårt att föreställa sig hur kommunistpartiet kan kontrollera människors tänkande. Zeng berättade om när hon blev gripen, mitt i natten, i sitt hem. Hon frågade poliserna varför de ville fängsla henne och fick svaret ”På grund av dina tankar.”

I arbetslägren används utstuderade metoder för att på olika sätt bryta ner människorna. Också utifrån pressas fångarna, med hjälp av sina egna familjer. Zeng blev ombedd av sin egen dotter att sluta med Falun Gong och fick en bok med hemska lögner om Falun Gong av henne. En lärare i skolan hade gett dottern boken.

Eftersom internet kontrolleras hårt i Kina gick det i början av 2000-talet inte att hitta sanningsenlig information om Falun Gong på internet i Kina, bara hatfylld anti-propaganda, från kommunistpartiet. Men tack vare bland andra Global Internet Freedom Consortium kan många kineser nu få öppen tillgång till internet. I samband med en visning av filmen i Sveriges riksdag berättar Zeng för Epoch Times med lättnad och glädje om hur hennes dotter senare själv sökte information på internet och förstod att hon blivit lurad.

När Kean Wong på tv-stationen NTD (New Tang Dynasty) träffade Zeng och fick höra hennes berättelse tänkte han direkt att någon borde göra en film om detta för att så många som möjligt ska få veta sanningen om vad som sker i Kina. Att fler människor i och utanför Kina vet vad som pågår där, det är början till att folket i Kina kan få frihet, säger han till Epoch Times.

Zeng önskar att fler före detta samvetsfångar vågar berätta sina historier. Hon uppmanar dem att släppa sina rädslor. Hon berättar att polisen inte låter sig hindras av något i sina ansträngningar att reformera fångarna. Om de inte lyckas mister de jobb, pengar och sin position i samhället.

– Jag tror ingen normal människa kan klara den mentala pressen, säger hon om den hjärntvätt som pågår av Falun Gong-utövare i Kina.

En del människor skrev saker mot sin vilja och efter att de har släppts så skäms de och vågar inte berätta. Som resultat vet världen runt omkring inte hur allvarlig och hur ond den här förföljelsen är. Vidare säger hon, att en människa inte bara är den mänskliga kroppen, man har också sitt fria tänkande, sin moral och sin själ. Men kommunistpartiet förstör det som gör dig till en människa.

– De förvandlar dig från en människa till en icke-mänsklig varelse. Jag tycker det är den ondaste delen av den här förföljelsen, säger hon.

Därför vill hon att fler vågar berätta vad som sker, för att exponera kommunistpartiet och för att få folk att förstå hur allvarlig förföljelsen är, att det är många, många som lider av detta.

Hon tror i alla fall att folk i Kina håller på att vakna, att folks hjärtan och attityd håller på att förändras.

Filmen är klar sedan drygt ett år tillbaka och Jennifer har sett den många gånger vid privata visningar, men det är svårt att se den om och om igen berättar hon. Hon möts också av motstånd. Kommunistpartiet vill inte att folk får höra hennes berättelse.

Tills förföljelsen är över kommer hon att fortsätta att berätta sin historia.

– Hur kan vi se oss själva som fria när en femtedel av världens befolkning inte är det?

Hon motiveras av en stark önskan att hjälpa andra och tror att det goda kommer att vinna över det onda.

Free China: the courage to believe

Filmen hade världspremiär i USA i juni 2013.

I Sverige har filmen premiär under Almedalsveckan i Visby.

Mer info om Free China-filmen här.

Musikvideon till filmen, med Q’orianka Kilcher (Pocahontas): http://freechina.ntdtv.org/music-video/

Nobelpristagaren Desmond Tutu och den blinde människorättsaktivisten Chen Guangcheng har uppmärksammat det 25:e året efter massakern på Himmelska fridens torg med ett uttalande, där de två också ber människor att stödja A YEAR FOR HUMAN RIGHTS IN CHINA.