De firade sin 25-åriga bröllopsdag!
Christina och Ingemar Berglund från Örebro tycker om att upptäcka och lära sig mer om olika kulturer. (Foto: Jan Jekielek/Epoch Times)


Ingemar och Christina Berglund hade rest från Örebro för att fira sin 25-åriga bröllopsdag genom att äta på restaurang och se Shen Yun Chinese Spectacular i Linköping.

– Det är lite festligt! tyckte paret.

Ingemar och Christina tycker att skillnaden mellan manligt och kvinnligt är enormt tydlig i föreställningen. De tycker att kvinnorna är kvinnor och männen är krigiska.

– Det som är mest fascinerande är deras sätt att röra händer och armar. Man lägger inte märke till det när man tittar på hela gruppen utan först när man tittar på den enskilda individens handrörelser. Det är helt fantastiskt! säger Ingemar.

Christina tycker att den tibetanska och mongoliska dansen var ännu mer kvinnlig än den kinesiska, att det var en mer sensuell dans.

– Jag tänker på vår moderna dans. Där smälter manligt och kvinnligt samman till skillnad mot här, säger Christina.

Ingemar och Christina Berglund är från Örebro. Ingemar har varit lärare i matematik och fysik och även rektor på skolor i och i närheten av Örebro och är numera pensionär. Christina Berglund är lärare på grundskolan. Christina berättar att hon har elever som är intresserade av dans.

– Att se all kreativitet [här i kväll] och den här fantasin, det är det man försöker få barnen i skolan till.

Att kultur är viktig för Ingemar och Christina förstår man när de berättar att de åker iväg på långweekend en till två gånger per år för att upptäcka och lära sig mer om andra länders kulturer. De har varit till städer såsom Paris, Barcelona, Florence, Bryssel, Amsterdam och London.

– Kultur är så berikande! tycker Christina.

När det gäller kvällens tema så har ingen av dem sett eller hört något liknade tidigare.

– Vi tänkte att vi skulle få se och lära oss mer i kväll.

Christina berättar att hon har läste boken ”Vilda svanar” och att hon lärde sig mycket om de egentliga förhållandena under till exempel kulturrevolutionen.

– Det var otroligt fascinerande att få veta hur det var. Den var stark.

De reflekterar över budskapet i föreställningen.

– Den är starkt emot den nuvarande kinesiska regimen och det kan jag förstå, säger Ingemar.

Båda två är väl insatta i att det pågår en enorm ekonomisk tillväxt i Kina idag samtidigt som avsaknaden av demokrati är uppenbar. Ingemar hade sett ett tv-program där de visade hur människor i Kina blev rika därför att de var favoriter hos de kommunistiska makthavarna.

– Ett exempel var en man som byggde sig ett slott med tillhörande omgivningar på en plats där man hade rivit två stycken byar. Det var en sån extrem anläggning att man inte tror att det kan vara sant. Det finns ingen demokrati i det här exemplet.

De vill båda att det kinesiska folket ska få leva i ett demokratiskt samhälle.

– Behovet av demokrati måste komma inifrån, säger Christina.