De fem viktigaste vitaminerna som kan skydda mot cancer
Morötter innehåller mycket betakaroten. (Foto: via Shutterstock*)


Det bästa sättet att skydda sig mot cancer på naturlig väg är genom en sund livsstil. Hälsosamma, näringsrika livsmedel är en viktig del av det. Här är mina val för de bästa fem vitaminerna som kan skydda mot cancer.

1. Betakaroten

Detta förstadium till vitamin A finns i de flesta orangea och gröna grönsakerna som morötter, sötpotatis, spenat, grönkål och andra gröna bladgrönsaker. Forskning har visat att det är fantastiskt näringsämne för att skydda lungorna mot toxiner som är kopplade till lungcancer.

2. Vitamin B6

Detta B-vitamin är viktigt för att bevara ett friskt immunsystem och hjälper till att skydda luftvägarna från föroreningar och infektion. Studier har visat att det bidragit till att skydda mot livmoderhalscancer. Vitamin B-6 finns främst finns i morötter, äpplen, inälvsmat, bananer, gröna bladgrönsaker, och sötpotatis.


En bonde skördar kål i ett fält i en förort till Hanoi den 22 januari 2015. Folsyra finns ibland annat kål, och mörkgröna bladgrönsaker (Foto: Hoang Dinh Nam / AFP / Getty Images)

En bonde skördar kål i ett fält i en förort till Hanoi den 22 januari 2015. Folsyra finns ibland annat kål, och mörkgröna bladgrönsaker (Foto: Hoang Dinh Nam / AFP / Getty Images)

3. Vitamin C

En av de mest väl studerade näringsämnena, C-vitamin, har visat sig lovande i kampen mot cancer, både i förebyggande och vid sjukdomsbehandling. I en färsk studie ingick fyrtio patienter med cancer i bröst, äggstock, livmoder, eller livmoderhalsen, som fick stora doser av askorbinsyra (vitamin C) och andra vitaminer.

Ytterligare 61 patienter med andra typer av cancer följde samma regim, medan trettioen patienter fick inga vitamintillskott och tjänade som kontrollgrupp. Kontrollgruppen levde i genomsnitt 5,7 månader. De övriga, 80 procent av patienterna med cancer i bröst, äggstockar, livmoder, eller livmoderhalsen hade en genomsnittlig överlevnadstid på 122 månader; patienter med andra former av cancer levde i genomsnitt 72 månader. Det innebär en 13 och 21 gånger förlängd livstid hos dem som fick behandling med vitaminer.

4. Folsyra

Studier har visat att folsyra, även känd som folat eller vitamin B9, hjälper till att skydda mot livmoderhalscancer och är nödvändigt för bildandet av arvsmassa – DNA och RNA. Det finns i rödbetor, kål, mörkgröna bladgrönsaker, ägg, citrusfrukter, och de flesta fisksorter.

5. Vitamin E

Förutom att skydda mot tarmcancer så fungerar E-vitamin som en kraftfull antioxidant som reducerar skadorna av föroreningar i cellerna. Det finns i ägg, vetegroddar, lever, oraffinerade vegetabiliska oljor, och mörkgröna grönsaker.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.Care2.com.

Översatt från engelska.