De deporterades efter protest
Medlemmar från föreningen "Studenter för ett fritt Tibet" hängde en banderoll över OS-anslagstavlan i Peking. (Privat foto)


Fem medlemmar i föreningen ”Studenter för ett fritt Tibet” arresterades i Peking fredagen den 15 augusti efter att ha vecklat ut en stor banderoll med orden ”Fritt Tibet” över en OS-anslagstavla.

Det var kanadensiskan Nicole Rycroft, 41 år och britten Philip Kirk, 24 som, med assistans från ytterligare tre personer, rullade ut en 115 kvadratmeter stor banderoll över en OS-anslagstavla vid TV-stationen China Central Televisions (CCTV, den kinesiska regimens statsägda media) huvudkontor i Peking.

Efter 30 minuter bortfördes och arresterades de fem av säkerhetspersonal. Pekings allmänna säkerhetsbyrå meddelade i ett fax att de fem personerna hade ”engagerat sig i aktiviteter som bryter mot kinesisk lag”. De uppmanas därför lämna landet.

När hon satt i polisbilens baksäte
spelade Rycroft in sig själv på sin mobiltelefon då hon berättade att syftet med protesten var att sända ett klart budskap till de kinesiska ledarna (KKP) – ”att bli ledande i världen kräver mer än ekonomiska tillgångar”.

– Det finns en moralkod och det krävs rättvisa. Deras (KKP:s) nuvarande regim i Tibet är allt utom rättfärdig. Situationen i Tibet är fruktansvärd och det har varit så de senaste 50 åren, säger Rycroft.

Något OS blev det inte under Rycrofts Kina-vistelse, men hon säger att det var mycket meningsfullt för henne att genomföra protesten.

– Vi måste ta ställning för folket i Tibet som, till och med de senaste månaderna, har lidit under några av de värsta människorättsförbrytelserna vi kan föreställa oss.

Att tävla och vinna guld på de olympiska spelen är en fantastisk bragd i en idrottskarriär, fortsätter Rycroft, men att ta ställning och tala för mänskliga rättigheter i Tibet skulle ”verkligen utgöra en olympiad i historien”.

– Det finns utrymme för rättvisa och mänsklighet i sport.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/pro-tibet-protesters-deported-banner-olympics-2808.html