DDT används i bageriprodukter i Shaanxiprovinsen
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. (Foto: AFP /Frederic J. Brown)


Vissa affärsägare som säljer bullar i Shaanxiprovinsen stoppar, enligt uppgift, DDT i degen för att bullarna ska smaka ”färskt”. Andra kemikalier tillsätts också för att förbättra bullarnas konsistens och utseende.

Enligt tidningen Huashangbao, berättade en bagare som man gett det fingerade namnet Li Shengli, hur han tillverkat och sålt bullar i många år, och att andra bagare lärt honom att använda blekmedel och andra kemikalier för att få ljusare bullar. Det billigaste sättet var att tillsätta brinnande svavel till mjölet.

– En klump i storleksordningen pingpongboll räcker till 2000 -3000 bullar, sade Li, som citerade en annan bageri – och butiksägare.

Li slutade nyligen baka bullar och säljer nu enbart nudlar. Han sade att när han tillverkade och sålde bullar klagade folk på att de inte var vita eller mjuka nog. Andra bageri – och butiksägare skrattade åt honom för att han använde ”föråldrad teknik”.

Li berättade:
– Jag var i en annan bageributik där jag såg ägaren doppa en ätpinne i en flaska DDT, ett insektbekämpningsmedel, för att sedan sticka den i mjölblandningen.

Li blev så förskräckt att han hoppade ur stolen och sade ”Vad gör du? Varför stoppar du gift i mjölet?” Ägaren skrattade och sade att DDT får bullarna att smaka ”färskt” och att två eller tre droppar inte kan skada folk.

Andra tillverkare säger att det bland annat tillsätts kemikalier för att öka storleken och förbättra konsistensen. Bullarna kan bli 50-100 procent större, men om man har i för mycket blir bullarna gummiaktiga och svårtuggade.

Enligt hälsoexperter kan de här tillsatserna av svavel, DDT, blekningsmedel och andra kemikalier ge lever- och njurskador och även leda till cancer när de intas som föda.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13971/