Dawit Isaaks jurister tvingar regeringen ta ställning
Dawit Isaak har suttit i eritranskt fängelse i 12 år.


Lagen om brott mot mänskligheten har delvis använts för att polisanmäla den eritreanska presidenten, hans rådgivare och tre ministrar. Det gjordes av tre svenska jurister som driver den fängslade journalisten Dawit Isaaks fall. Enligt obekräftade uppgifter idag har Dawit Isaak avlidit.

En av juristerna, Jesus Alcala, sade till SR att regeringen i Sverige måste ge juristerna tillstånd att åtala dessa personer.

”På så sätt kan man säga att vi – låt mig få säga – att vi tvingar regeringen att ta öppen ställning i denna fråga och inte bara hänvisa till tyst diplomati”, sade Jesus Alcala.

Anmälan ligger hos internationella Åklagarkammaren. Den delen av anklagelserna som rör lagen om brott mot mänskligheten som antogs 1 juli, säger sig åklagare Marie Lind Thomsen vara tveksam till om hon kan använda sig av.

”Man kan inte döma någon för ett brott om lagen har instiftats i efterhand, man ska vara medveten om att man bryter mot en lag”, sade åklagaren till SR.

Eritreakännaren och journalisten Meron Estefanos sade till radion att mycket har gjorts för Dawit Isaak men att inget har hjälp.

”Man har provat tyst diplomati i mer än 12 år och det har inte fungerat”.

Enligt tidningen Resume uppgav journalisten Lars Adaktusson idag 11 juli, att Dawit Isaak avlidit i eritrianskt fängelse, uppgiften är dock inte bekräftad.