Dawit Isaak nominerad till Sacharovpriset


Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har varit fängslad utan rättegång i Eritrea i åtta år, utan att han har fått träffa någon anhörig eller svensk representant. Han har blivit en symbol för kampen för press- och yttrandefrihet och nu är han nominerad till Europaparlamentets Sacharovpris.

Dawit Isaak är diabetiker och många i Sverige är oroliga för hans hälsa, speciellt som det ryktas att han nyligen flyttats till det ökända fängelset i Eiaeiro. Av solidaritet för den fängslade journalisten hölls i lördags åtskilliga manifestationer runt om i Sverige.

Ungefär samtidigt nominerade två EU-parlamentariker Dawit Isaak till Sacharovpriset. Det tilldelas den som försvarat de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten.

Dawit Isaak kom till Sverige från Eritrea som flykting 1987 och han blev svensk medborgare 1992. Fyra år senare återvände han till Eritrea för att tillsammans med tre andra journalister starta tidningen Setit. Journalisterna skrev om politik, kultur, utrikesnyheter och om vilka rättigheter och skyldigheter läsarna hade, och därigenom utbildade de sina landsmän.

I oktober 2000 kidnappades en av delägarna till tidningen av polis. Han låstes in i en gammal biograf tillsammans med sju andra journalister. En vecka senare släpptes de. Arbetet fortsatte som vanligt på tidningen men allt material måste godkännas av regimen innan det gick i tryck och hoten mot journalisterna ökade.

En grupp politiker diskuterade bristen på demokrati i landet. Bland annat hade konstitutionen som antagits år 1997 aldrig tillämpats. Tidningen Setit intervjuade politikerna efter att dessa skrivit ett öppet brev med en rad krav på regeringen och de publicerar politikernas brev.

Politikerna, som ursprungligen var en grupp på 15 personer, greps och idag är nio av de elva som då fängslades döda, uppger tidningen Dagens Nyheter.

Tidningen Setits journalister flydde men Dawit Isaak hann inte, utan var fortfarande kvar i landet när civilklädda poliser knackade på hans dörr den 23 september 2001. De bad honom följa med och enligt Dagens Nyheter sade Dawit då till sin fru:
– Det är säkert bara ett vanligt förhör. Jag är snart tillbaka.

Han hade fel. Nu har Dawit Isaak varit fängslad utan rättegång i Eritrea i 8 år. Hans ”brott” består i att ha bedrivit journalistik.