David H Koch: "Shen Yun fick mig på gott humör"
David H Koch poserar med nyhetsankaret Karen Chang och producenten Peggy Liu, NTD Television, efter att ha sett Shen Yun Performing Arts på teatern som bär hans namn vid Lincoln Center i New York. (Foto: Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts förtrollade en fullsatt David H Koch Theater vid Lincoln Center i New York den 25 april, inklusive en mycket speciell person i publiken: David H Koch själv.

Den amerikanske affärsmannen och filantropen sade att han älskade upplevelsen av att se Shen Yun.

– Den är inspirerande. Den gjorde mig på gott humör. Det är en konstform som jag inte är bekant med, men jag tyckte verkligen om den ikväll, sade han.

David H Koch, vice vd för Koch Industries, är den fjärde rikaste personen i USA. Hans donation på en miljon dollar 2008 möjliggjorde den nyligen genomförda renoveringen av teatern.

Han tyckte att Shen Yuns föreställning passade bra för arenan.

– Jag är väldigt nöjd med att ett kompanier med sådana talanger uppträder här, och att deras dans visas för New York-bor, sade han och fortsatte:

– Uppenbarligen finns det en massa människor i New York som tycker om den här underhållningen.

Konstmecenaten uttryckte också sin uppskattning över den unika kombinationen av västerländsk filharmonisk orkester och traditionella kinesiska instrument i Shen Yuns orkester, inklusive det fyratusen år gamla instrumentet erhu, en tvåsträngad fiol.

– Jag tyckte det var mycket lugnande och behagligt, sade han.

Varvat med dansnummer uppträdde prisbelönta tenorer och sopraner som sjöng i bel-canto stil. Sopranon Haolan Geng gjorde särskilt intryck på Koch.

– Kraften i hennes röst var anmärkningsvärd, och en sådan renhet, och en sådan dramatik, det var helt underbart, sade han.

Haolan Geng började studera musik vid sex års ålder och har en examen från musikinstitutionen på Guangdong Conservatory of Music i Kina.

New York-baserade Shen Yun turnerar till mer än hundra städer varje år. Dess uppdrag är att återuppliva den gamla kinesiska kulturen som nästan helt har försvunnit på grund av den styrande kommunistregimen.

”I 5 000 år blomstrade den gudomliga kulturen i Kina”, förklaras det på företagets hemsida. ”Mänsklighetens skatt var nästan förlorad, men genom fantastisk musik och dans, återför Shen Yun denna lysande kultur.”

Koch älskade den klassiska kinesiska dansen i föreställningen.

– Dansarnas atletiska skicklighet var något enastående.

– Jag hoppas få se mer av detta i framtiden, sade han, och noterade att Shen Yun för närvarande inte kan uppträda i Kina.

Koch lämnade ett meddelande till Shen Yuns artister:

– Lycka till med ert program och föreställningarna på andra ställen i det här landet.

NTD Television och Zachary Stieber rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre danskompanier som turnerar samtidigt runt om i världen. Europaturnén 2013 avslutades den 13 april i Paris.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org.

Epoch Times anser Shen Yun Performing Arts vara ett betydelsefullt kulturevenemang i vår tid. Vi har varit stolta mediepartners alltsedan Shen Yun startades 2006.