David Cameron Storbritanniens nya premiärminister
David Cameron lämnar det konservativa partiets högkvarter tillsammans med sin gravida hustru Samantha, på väg till ett besök hos drottningen i Buckingham Palace. (Foto: Edward Stephen / Epoch Times)


David Cameron blev Storbritanniens nya premiärminister i tisdags kväll, efter fem dagars intensiva och komplicerade politiska intriger.

Maktbytet sattes snabbt i gång när Gordon Brown avgick efter att han misslyckats med att säkra en överenskommelse om maktfördelning i det vakuum som följde på förra veckans icke-avgörande val.

En talesman för Downing Street bekräftade för pressen att den liberaldemokratiska Nick Clegg hade utsetts till vice premiärminister, och att fyra andra tjänster i kabinetten också skulle fyllas med medlemmar från hans parti.

Strax efter midnatt meddelade liberaldemokraterna att de enhälligt hade gått med på en överenskommelse om makftfördelning med de konservativa, inga detaljer avslöjades dock.

Stående utanför 10, Downing Street i tisdags kväll meddelade Cameron att det skulle finnas en ”ordentlig och komplett koalition” mellan hans konservativa parti och liberaldemokraterna

– Det här är en rätt väg för en stark, stabil, god och anständig regering, som vi så illa behöver.

Det blir den första koalitionsregeringen sedan andra världskriget och avslutar Labourregeringens 13 år i makt.

Cameron sade att han och Clegg vill ”lägga partiskillnaderna åt sidan och arbeta hårt för allmänhetens bästa av hänsyn till nationens intressen.”

En överenskommelse med liberaldemokraterna har förhandlats fram under fem dagar eftersom valet inte gett en klar vinnare.

Cameron underströk de utmaningar som landet står inför, hans tal var späckat med referenser till ansvar.

– Det kommer att bli hårt och svårt arbete, och en koalition kommer att lyfta fram alla möjliga utmaningar. Jag vill försöka hjälpa till att bygga ett ansvarsfullare samhälle här i Storbritannien, sade han.

Han underströk de utmaningar landet står inför och sade att han hoppades att folk skulle ”inte bara fråga ”Vad har jag för rättigheter? utan ”Vilket ansvar har jag?”och inte” Vad kan jag kräva?” utan snarare” Vad kan jag ge?”

– Jag kom in i politiken för att jag älskar det här landet och tycker att landets bästa dagar ligger framför oss, sade Cameron, 43, som är den yngsta premiärministern på nästan 200 år.

Drottningen bjöd Cameron att bilda en regering direkt efter Gordon Browns tillkännagivande att han skulle avgå tidigare under kvällen. Formaliteten av Storbritanniens oskrivna lag är att drottningen uppmanar partiledarna att bilda regering.

Winston Churchill var den första premiärministern som hade med drottningen att göra, som sedermera bjudit in 12 personer för att ta posten som premiärminister.

Cameron hyllade den avgående regeringen och sade att den hade gjort landet ”öppnare på hemmaplan och mer medkännande utomlands”, för vilket vi borde vara tacksamma.

Gordon Browns avgång skedde när Liberaldemokraterna och Torypartiet höll på att lägga sista handen vid en överenskommelse om maktfördelning.

Brown erbjöd dagen innan sin ledarpost i utbyte mot en överenskommelse med Liberaldemokraterna vilket hade behövts för att hålla hans parti vid makten, och satte igång samtalen mellan de två partierna.

När dessa samtal misslyckades med att leda till en fungerande överenskommelse var spelet över för Labours förhoppningar om att behålla makten.

Han sade att som statsminister hade han haft förmånen att lära sig mycket om det bästa i den mänskliga naturen och svagheterna i den mänskliga naturen, inte minst hans egen.

Han sade att han ”hade älskat jobbet” och det hade varit ”ett privilegium att få tjäna.”

– Jag önskar nästa premiärministern lycka till när han gör viktiga val för framtiden, sade han.

I sitt tal senare vid partiets högkvarter sade han att han även avgår som Labourledare, och att Harriet Harman tar hans plats innan ny ledare väljs.

President Obama var den första ledaren att prata med Cameron. I ett uttalande sade han:
”Jag intygar mitt djupa och personliga engagemang till de speciella relationerna mellan våra två länder, ett band som har bestått för generationer och över partigränserna, och det är av väsentlig betydelse för säkerheten och välfärden i våra två länder, och världen. ”

Obama berömde även Gordon Browns ”starka ledarskap under svåra tider.”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35216/