Datorfestival lockade tusentals ungdomar
Sida vid sida, rad efter rad i Elmias stora lokaler spelade de unga med varandra i ett jättelikt LAN. (Foto: DreamHack/pressbild)


Ett hav av datorslukande ungdomar utgör sommarens stora Dreamhackfestival 2007 i Elmias mässhallar i Jönköping. Tryckande, som ett jättelikt disco utan dansgolv. Pulsen finns där men inte musiken, hjärtat slår lite extra hårt.

-Det är alltid lite jobbigt i början innan man vänjer sig, uttrycker en av de unga killarna som intagit en plats med sin dator. Jag har varit här förut och kommer hit mest för att träffa kompisar, säger han.

Dreamhack har sedan starten i en källarlokal i Malung för tolv år sedan blivit världens största datorfestival. Förra årets Dreamhack fick totalt 10 638 incheckade deltagare, vilket gav det en plats i Guinness världsrekord som världens största LAN- (Local Area Network) party.

Tusentals unga tar med sig sin dator och kopplar upp sig på det jättelika nätverket, sedan kan de spela med vem de vill på mässan. Sommarens Dreamhack varade i fyra dagar och innehöll allt från vanliga datorspel till riktiga livespel som counterstrike och paintball. Man kunde också titta på eldshower, delta i spelturneringar, testa klättervägg på is och mycket annat.

Unikt för denna mässa var att träffa Darth Vader från Stjärnornas krig eller att fotograferas tillsammans med Stormtroopers som i trovärdiga dräkter vandrade runt i lokalerna. Dreamhackfestivalen är öppen dygnet runt för deltagarna och man kan sova i jättelika sovsalar när man blir trött. De flesta deltagare är mellan 15 – 25 år, men den yngsta som denna gång checkat in var 9 år och den äldsta 40 år.

Det är mellan 5 000 och 8 000 personer som rör sig i lokalerna hela tiden men det har inte varit några incidenter eller ingripanden, till skillnad från andra stora evanemang med så mycket folk. Det beror på vår nolltolerans mot droger, enligt pressansvarige Martin Ågren till ET.

UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, hade en monter med riktigt livespel enligt CS Counterstrikemodell.

– Det är inte så många här som blivit nya medlemmar i UNF säger Johanna Fransson som är distriktsledamot i UNF och Hampus Blom som är ordförande för föreningen Urania i Jönköping. De tycker båda att fler borde låta bli att dricka alkohol.

– Det är skadligt för kroppen och man tappar personligheten av alkohol, tycker Johanna.

Johanna visar banan runt. Först får man en introduktion via en kortfilm så man vet vad det går ut på och vad som krävs av en under spelet. Man arbetar i lag så man behöver fler kompisar att spela med. Spelet går ut på att man ska befria gisslan.

De flesta spelen på Dreamhack hörde till de skjutglada varianterna, men det gick även att via en dator tävla i bilkörning, dra ett gitarriff, eller varför inte köra en bowlingturnering med sina vänner. Eftersom det fanns mycket annat att göra lockade det till sig många barnfamiljer som besökte mässan över dagen.

Tekniska fakta

Dreamhacks nätverk kopplar ihop minst 5 000 datorer som då har tillgång till internet. En bandbredd på minst 5 Gbit/s garanteras under mässdagarna.

Till verksamheten har man använt:

10 kilometer nätverkskabel

3 kilometer fiberoptisk kabel

250 switchar

drygt 5 000 nätverksportar

Upp till 10 Gbit/s internetkoppling

Upp till 60 Gbit/s intern nätverksuppkopplingEtt bowlingspel via en dator där man måste släppa ”klotet” (knappen) i rätt ögonblick, var populärt hos tjejer. Den här tjejen såg ut att ha den rätta bowlingstilen och var säkert bra på bowling även i verkligheten. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Hampus Blom och Johanna Fransson från Jönköping tycker att fler ska bli heltidsnykterister. På mässan informerade de om alkoholfrågor och hjälpte folk med ett livespel, CS vars bana gick som en uppbyggd labyrint. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)

Hampus Blom och Johanna Fransson från Jönköping tycker att fler ska bli heltidsnykterister. På mässan informerade de om alkoholfrågor och hjälpte folk med ett livespel, CS vars bana gick som en uppbyggd labyrint. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)