Därför mördade Gu Kailai engelsmannen Neil Heywood
Gu Kailai (t.v.), hustru till den störtade Bo Xilai (t.h.). Epoch Times fick nyligen kännedom om att Gu dödade den brittiske affärsmannen Neil Heywood för att han hade avslöjat information om organskörd i vilken han själv, Gu, och Bo alla var inblandade. (Foto: New Epoch Weekly Bildarkiv)


Den mördade brittiske affärsmannen Neil Heywood visste för mycket, och tydligen talade han om vad han visste. Detta var, enligt en källa med insyn i ärendet, motivet till att han dödades.

Heywoods affärer med den tidigare tungviktaren inom det kinesiska kommunistpartiet, Bo Xilai, och dennes hustru, Gu Kailai, var långt mer omfattande än vad som tidigare rapporterats. Han tycks tillsammans med dem bland annat ha profiterat på organskörd från levande personer och, enligt påståenden, handel med döda kroppar. Han ska också ha hjälpt paret i deras planer på en kupp.

Heywood hittades död genom förgiftning i Lucky Holiday Hotel i megastaden Chongqing den 14 november 2011. Den 10 april 2012 rapporterades att Gu Kailai och en anställd, Zhang Xiaojun, hade häktats som misstänkta för mordet.

Från början rapporterade statliga medier att Gu skulle ha mördat Heywood på grund av oenigheter rörande ekonomi. Den 25 juli, i sin första kommentar i ärendet sedan april, utvecklade regimens språkrör Xinhua detta motiv: som en följd av oenighet i affärsangelägenheter sades Gu frukta att Heywood skulle skada hennes son, Bo Guagua, och därför hade beslutat att mörda den brittiske affärsmannen.

Heywood var säkerligen inblandad i familjen Bos affärer, han hjälpte dem att överföra de miljarder Bo och Gu hade tillskansat sig genom olika uppgörelser inne i Kina, till konton utanför Kina.

Men Heywoods engagemang gick långt utöver att flytta pengar ut ur landet.


Neil Heywood. (Skärmdump från NTDTV.com)

Neil Heywood. (Skärmdump från NTDTV.com)

Heywoods samröre med Bo och Gu går tillbaka till deras tid i staden Dalian i nordöstra Liaoningprovinsen. Bo var borgmästare i Dalian när förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong inleddes i juli 1999, och han avancerade i karriären genom att bli en tidig och ivrig anhängare av den kampanjen.

Först Dalian, och sedan Liaoningprovinsen, blev helvetiska platser för Falun Gong-utövare efter att Bo blivit guvernör år 2000. Av Kinas 33 provinser och städer på provinsnivå, hade Liaoningprovinsen under Bos tid som guvernör det fjärde högsta antalet dödsfall bland Falun Gong-utövare till följd av tortyr, enligt rapporter som sammanställts av Falun Gongs webbsida Minghui.

I april 2006 rapporterade Epoch Times för första gången om påtvingad organskörd från levande personer i Kina, med detaljerade berättelser om ett sjukhus i Sujiatun, en förort till Liaonings huvudstad Shenyang.

Vid den tiden då den påtvingade organskörden avslöjades för första gången fanns det fem olika webbplatser i Liaoningprovinsen som annonserade ut organ för transplantation, med angivna priser – ett nytt hjärta kostade 180 000 USD, en ny hornhinna 3 000 USD. Det största företaget av det slaget fanns i staden Shenyang.

Organskördandet från Falun Gong-utövare började snart efter att förföljelsen började.

David Kilgour, tidigare kanadensisk statssekreterare (Asien-Stillahavsområdet) tillika överåklagare, och David Matas, internationell människorättsadvokat, undersökte anklagelserna om organskörd och publicerade rapporten ”Bloody Harvest” (som senare blev bok) i juli 2006. De hävdade att under åren 2000-2005 ägde 41 500 transplantationer rum i Kina och den mest sannolika källan till organen var Falun Gong-utövare.

Heywood sägs enligt Epoch Times källa ha varit delaktig i Bos och Gus organskördsaffärer i Liaoning, och det var detta som låg bakom hans dödsdom. Heywood hade börjat läcka information om deras engagemang i detta illdåd.

Det påstås också att Heywood var inblandad i handeln med döda människokroppar.

Med början år 2000 öppnade två fabriker i Dalian som konserverar människokroppar för utställningsändamål.

År 2003 rapporterade ”The Oriental Outlook Magazine”, som drivs av det statliga språkröret Xinhua, att Kina redan 2003 hade blivit det land som exporterar flest människolik. Enligt Xinhua är ett av företagen i Dalian den största fabriken i världen som mumifierar människokroppar.

Tidigare i år erhöll Epoch Times tillförlitlig information från staden Dalian om att det stora flertalet kroppar som blev tillgängliga för mumifieringsfabrikerna var mördade Falun Gong-utövare.

Kinesisk lag förbjuder handel med människokroppar, utom under vissa omständigheter. Bo och Gu kunde se till att företagen fick de papper som krävdes för att de skulle kunna göra sig vinster på kropparna.

I maskopi med höga tjänstemän i det politisk-rättsliga utskottet, såsom tidigare partisekreteraren i utskottet, Luo Gan, utnyttjade Gu och Bo kryphålen i kinesisk lag och hindrade anhöriga till Falun Gong-utövare som hade torterats till döds från att göra anspråk på kropparna (den information som Epoch Times fått fram tyder inte på att företagen var medvetna om kropparnas ursprung).

Istället samlade allmänna säkerhetsbyråer och domstolar in kropparna och sålde dem till ett högt pris till mumifieringsfabrikerna. Därifrån sändes kropparna till museer runt om i världen för att ställas ut, vilket genererar miljarder dollar årligen.

Gu Kailai var ett snille när det gällde ekonomisk förvaltning, annonsering på internationella och inhemska webbsidor, och öppnandet av exportkanaler för handel med organ och mänskliga kroppar. Enligt Epoch Times källa assisterades Gu av Heywood.

Epoch Times har skrivit exklusiva rapporter om hur Bo Xilai, landets säkerhetschef Zhou Yongkang, och andra medlemmar inom Jiang Zemins fraktion, hade skapat ett andra maktcentrum inom kommunistpartiet, baserat på politisk-rättsliga utskottet, som de hade för avsikt att låta Bo ta kontrollen över vid 18:e partikongressen i oktober.

När tiden var mogen skulle Bo tränga undan Xi Jinping, som förväntas bli kommunistpartiets chef vid den kommande kongressen, och ta över makten i Kina.

Konspiratörerna kunde dock inte förutse att Bos tidigare hantlangare, Wang Lijun, skulle fly till USA:s konsulat i Chengdu den 6 februari, vilket exponerade och förstörde hela planen för dem.

För att undkomma dödsstraff avslöjade Gu, efter att hon gripits, Bo Xilais och Zhou Yongkangs planer på att störta Xi Jinping. Hon medgav också att hon var kontaktperson mellan Bo Xilai och Zhou Yongkang.

Gu hävdade att hon på order från Zhou och Bo bedrivit operationer utomlands för att muta utländska medier och använda dem för att publicera tillkännagivanden som skulle öka Bos och Zhous politiska status, och samtidigt attackera och förtala Xi Jinping.

Hon betraktade Heywood som en betrodd medhjälpare, och han hjälpte till med verksamheten utanför Kina och kände till Zhou Yongkang och Bo Xilai kupplaner.

Gu ställs inför rätta för Heywoods död med början den 9 augusti i staden Hefei, Anhuiprovinsen. Analytiker räknar inte med att något nytt om Heywood-mordet ska komma ut från rättegången.

Översatt från engelska.