Därför är nya iphone så rolig att ha
Iphonens design bidrar till dess popularitet. (Foto: Elvhage/Epoch Times)


Jag minns såväl första gången jag fick titta på en iPhone. En kollega hade köpt en amerikansk modell från Ebay och försvenskat den. Den dagen började jag tänka att ”jag behöver nog faktiskt en ny mobil”. Det kommer nog alltid att vara den allra största nackdelen med iPhone – den väcker ens ha-begär och beroende.

Det blev dock ingen iPhone, då jag efter ett antal diskussioner med teknikintresserade vänner blivit övertygad om att man borde vänta tills version 2 kommer, eftersom Apple inte har någon vana vid att tillverka mobiltelefoner och att den första versionen innehåller alltför många barnsjukdomar.

Efter tre timmars köande utanför en av Telias butiker fredagen den 11 juli fick jag nu mitt första exemplar av den nya versionen, vilken snabbt tog slut i många av Telias butiker i landet. Telia har Sverigemonopol på iphone-abonnemang, vilket gör att du inte kan använda den nya iPhone tillsammans med någon annan operatör, utan behöver binda dig till Telia i minst 18 månader. Priset på telefonen beror helt på vilken abonnemangsform du väljer, men sträcker sig mellan 1 kr och 5199:-.

Det första beslutet man får ta är om man vill ha den i endera svart eller vitt plasthölje istället för den förra versionens metallhölje i silver. Det är nog just iphonens snygga design och enkelhet som skiljer den mest från andra mobiler idag, och som gör att man blir så fäst vid den.

När det gäller alla telefonens funktioner som epost, musik, kamera, video och så vidare så finns det många mobiler på marknaden som kan leverera minst lika bra resultat eller till och med bättre i vissa fall (kameran tänker jag på här). Men ingen har ett så enkelt och skönt gränssnitt som Apple och vad gäller webb-surfning är iphonen klart banbrytande. Här kan man enkelt skrolla och zooma dit man vill, och webbsidorna visas precis som på en vanlig webbläsare. Med Telias tjänst fri datatrafik kan du ständigt vara uppkopplad till internet så länge du har tillgång till Telias 3G nät.

Interaktionen i iPhone sker mycket smidigt, man kan lätt klicka på en länk eller nummer för att direkt gå till en hemsida eller spara ett nummer osv. Apple har även gjort det möjligt för andra utvecklare att göra program för iPhone vilket leder till en uppsjö av diverse användbara och roliga applikationer, som man enkelt kan installera direkt från mobilen.

Omdöme:

Plus
– Ligger mycket smidigt i fickan
– Lätt att synka med både pc och mac
– Snygg och enkel
– Bra operativsystem och menyer
– Bästa webbläsaren hittills i en mobil
– Lätt att köpa musik direkt från mobilen
– Bra högtalare

Minus
– Kan inte skicka mms
– Ingen filhanterare
– Bunden till en och samma operatör i 18 månader
– Kameran kunde ha varit bättre
– Batteritiden är något för kort