Danskt fläskkött smittat med multiresistent bakterie
MRSA sprids främst mellan djur eller till människor som har direktkontakt med grisarna. Den sovande grisen på bilden har inget direkt samband med artikeln. (Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times Sverige)


Var femte paket fläskkött i danska matbutiker är smittade med den multiresistenta MRSA-bakterien, enligt en ny undersökning.

Undersökningen genomfördes av TV SYD i samarbete med Danska tekniska universitetet, DTU, som motsvarar svenska livsmedelsverket.

”Vi har ju sett en tydlig ökning av antalet svin med MRSA-baktierer och det avspeglar sig naturligt i att svin-MRSA nu är utbrett i fläskkött i mataffärerna,” sade Yvonne Agersø, seniorforskare på DTU Fødevareinstituttet och delansvarig för analysarbetet, enligt News Øresund.

Efter stickprovskontroller av 100 paket fläskkött var 21 procent smittat med MRSA, en siffra som för tre år sen endast var 10 procent. Konsumentföreningen Forbruggerådet Tænk menar att detta är en katastrof och kräver nu regelbundna MRSA-kontroller av allt fläskkött, skriver News Øresund.  

Däremot menar Fødevarestyrelsen att risken för människor att bli smittade är så minimal att man inte behöver oroa sig. Detta då bakterien främst överförs från levande djur.

Är detta då något Sverige behöver oroa sig över? Förmodligen inte, då det i Sverige enbart upptäckts ett fall av MRSA hos gris, år 2010, enligt Svd.

"Vi har inte handlat med levande grisar på det sätt som man gjort i Danmark. Vi har haft en väldigt begränsad import av levande grisar till Sverige," sade Björn Bengtsson, veterinär vid Statens Veterinärmedicinska anstalt, till TT.

Men för att inte den danska situationen ska uppstå här krävs det att politiker och myndigheter sätter ned foten.

"Man måste ha en regelbunden övervakning så att man upptäcker fall när de dyker upp så att man kan hindra spridning," sade Björn Bengtsson.