Danska statsministern vill inte ha flyktingar men folket visar medkänsla
Flyktingströmmen till Danmark har mött politiskt motstånd men polisiär emnpati. Foto: Jens Noergaard Larsen / AFP/Getty Images


Medan Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vill att andra EU-länder tar sitt ansvar för anländande flyktingar, vandrar hundratals flyktingar genom Danmark, bärandes på sina barn och de ägodelar de fått med sig. Danska regeringen vill inte att de stannar i landet och de flesta är på väg till Sverige. Polisen och många danska medborgare visar dock medkänsla.

– Vi vill inte vara här. Vi vet att reglerna är mycket svåra, och att vi inte är välkomna. Vi vill vidare, till Sverige, säger Mohammad Shaban, syrier på flykt, till danska tidningen Berlingske.

Han berättar att de inte vill vänta på asyl i Danmark och sedan leva under osäkra förhållanden. I Sverige ser han möjligheter till jobb och integration, en trygghet för barnen.

På måndagen höll statsministern ett partiledarmöte och två presskonferenser angående flyktingkrisen.
– En bra lösning vore en gemensam europeisk lösning. Det ska finnas en bättre gemensam behandling av de yttre gränserna och en effektiv registrering av flyktingarna i Sydeuropa, säger Løkke Rasmussen.

Befarar sammanbrott

Han befarar att det europeiska asylsystemet är på väg mot ett sammanbrott. Han menar att andra EU-länder inte lever upp till de internationella förpliktelserna i Dublinfördraget, som innebär att det land som först registrerar en asylsökande ska hantera dennes sak.

Frågan om att upprätta danska gränskontroller diskuteras. Den danska regeringen stramar också kraftigt åt reglerna för flyktingar, vilket de annonserat på sajten nyidanmark.dk, såväl som i palestinska tidningar.

Sedan i söndags har över 1000 flyktingar kommit till Danmark, enligt tidningen BT. I dag registreras flyktingarna och polisen klarlägger vilka som söker asyl och vilka som inte gör det.

Stängde av motorväg

På måndagskvällen stängde polisen av en motorväg i södra Danmark, med tanke på säkerheten för dem som vandrade längs vägen i mörkret. Detta innebar att bilisterna fick köra omvägar. Danska tidningar skriver om flyktingar som övernattar bredvid vägen, som sover några timmar i skenet av polisbilarnas blåa lampor, i sovsäckar de fått av lokalbefolkningen.

Många flyktingar vill inte bli registrerade, vilket är ett problem för polisen. Flyktingarna vill vidare till Sverige för att söka asyl. Polisinspektör Kim Kliver berättar att de har inkvarterat ett par hundra flyktingar i lokaler i danska Rødby. Han säger att det var en svår uppgift men att polisen försöker hantera flyktingarna med empati och professionalism.

Danmark och Sverige talar om saken och i ett mail till tidningen Berlingske skriver den svenske justitieministern Morgan Johansson (S):
”Sverige stänger inte dörren för någon, som söker asyl”.

Imorgon onsdag håller europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt första tal om tillståndet i unionen, då han förväntas uttala sig även om flyktingkrisen.