Danska statsministern i blåsväder
(Foto:AFP/Jung Yeon-Je)


En dansk tv-dokumentär, "Det hemliga kriget", har ruskat om det politiska etablissemanget. En oppositionspolitiker utpekar statsministern som medansvarig för tortyr och en jurist anser att han kan ställas inför riksrätt.

Det hemliga kriget försöker dokumentera att dansk militär 2002 utlämnade tillfångatagna afghaner till de amerikanska styrkorna och att fångarna sedan blev misshandlade på en amerikansk bas i Kandahar.

– Om uppgifterna stämmer kan jag tänka mig att en del huvuden kommer att rulla, för det här är allvarligt. Regeringen måste kunna motbevisa påståendena, annars måste vi kräva en opartisk undersökning, säger Radikale Venstres utrikespolitiske talesman Naser Khader till Ritzau.

Khader vill också ha reda på om någon av afghanerna som först greps av danska styrkor kan ha hamnat i Guantanamolägret på Kuba.

Försvarsminister Sören Gade förnekar rakt av att danskarna lämnat ut några afghanska krigsfångar. Men i filmen bekräftar dåvarande chefen för elitstyrkan Jägerkorpset, Frank Lissner, att dansk militär lämnat över afghaner till amerikanerna. Danskarna hade då klippt av hårtestar på fångarna för att kunna registrera deras dna, berättade han.

Enligt juristen Jens Elo Rytter vid Köpenhamns Universitet talade statsminister Anders Fogh Rasmussen mot bättre vetande när han i folketinget, den danska riksdagen, försvarade militärens närvaro i Afghanistan med att allianspartnern USA höll sig till tredje Genèvekonventionen.

Den felinformationen kan få konsekvenser, anser han.

– Som jag ser det finns det grund för ett riksrättsförfarande, för jag anser att statsministern har lämnat inkorrekta upplysningar och att det skedde medvetet eller med grov oaktsamhet, säger Jens Elo Rytter till Ritzau.

Oppositionen kräver att regeringen före jul lämnar en redogörelse för de danska soldaternas insats i Afghanistan.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Mogens Lykketoft diskuterade Det hemliga kriget med radikales Naser Khader, Socialistisk Folkepartis Holger Nielsen och vänsteralliansen Enhedslistens Frank Aaen i dag. De kräver nu att regeringen lägger fram all dokumentation som finns och svarar på de frågor som filmen ger upphov till. Sedan blir det interpellation i januari, säger Lykketoft.