Danska polisen anmäld för människorättsbrott vid Kinabesök
Ekstra Bladets reporter Janus Oestergaard greps av polisen efter att ha satt upp tre affischer med bild på en tibetan som satt eld på sig själv, och texten "Vad gör de, herr Diktator" på kinesiska, med dansk översättning inom parentes. (Foto: Ekstra Bladets foto)


När Kinas ledare Hu Jintao besökte Danmark i förra veckan anvisades grupper av demonstranter till en plats där den kinesiska ledaren inte kunde se dem. Nu anmäls Köpenhamnspolisen för maktmissbruk och brott mot mänskliga rättigheter.

Enligt advokat Claus Bonnez från den danska rättshjälpsorganisationen Krim, som gjort anmälan, är det främst tre händelser som ligger till grund för kritiken.

Dels anser man att polisen missbrukat sin makt, bland annat vid kroppsvisiteringen av demonstranten Luna Pedersen från Tibetanska Samfundet i Danmark, som gjordes under förevändning att hon misstänktes för droginnehav. De konfiskerade också den tibetanska flagga hon höll i.

– Polisen hade ingen anledning att misstänka att hon bar på sig droger. Och där var många personer som viftade med kinesiska flaggan, men ingen av dem blev av med sina flaggor. Polisen har inget att göra med vilken flagga hon viftade med, sade Bonnez.

Pedersen själv berättade för Jyllandsposten på fredagen att polisen som kroppsvisiterade henne erkänt att hon anklagades för droginnehav för att det var ”enda sättet de lagligen fick kroppsvisitera henne på”.

En annan punkt som Krim tar upp i sin anmälan är att en journalist från den danska tidningen Ekstra Bladet greps för att han hängt upp tre affischer nära en plats som den kinesiska ledaren skulle stanna till på.

Det gavs inga möjligheter till frågor på presskonferens i samband med Hu Jintaos besök, så Ekstra Bladet beslutade att reportern Janus Oestergaard skulle göra på ett annat sätt. Oestergaard hade hört att Hu Jintao skulle besöka den lilla sjöjungfrun, så han begav sig dit.

– Vi ville göra en gimmick och visa presidenten att vi tar det här på allvar, så jag började hänga upp affischer föreställande en självbränning i Tibet. Men när jag hängt upp tre stycken så kom det poliser och började att ta ned dem igen.

Oestergaard ifrågasatte polisens agerande och påpekade att det råder yttrandefrihet i Danmark. Poliserna bad honom då vänta, och prata med ansvarspersonen i området. Oestergaard gjorde som de sade. Ansvarspersonen kom så småningom, och sade att det inte var tillåtet att hänga upp affischer, och att det ”händer en del saker häromkring”. Till Oestergaards förvåning greps han.

– De satte mig i en polisbil och körde mig till stationen. Jag tillbringade fem timmar i fängelsecellen och sedan fick jag tala med en polis. Hon berättade att det var olagligt att hänga upp affischer och att det det var därför jag hade gripits.

– Normalt sett blir man inte arresterad för en sådan här sak, men nu var det ett väldigt viktigt möte och ett stort säkerhetspådrag. Men man behöver inte överreagera, sade Oestergaard.

Polischef Mogens Lauridsen från Köpenhamnspolisen säger att det är precis så här som polisen normalt hanterar fall med olaglig affischering.

– Att han greps har ingenting att göra med ”säkerhet”. Här i Danmark har vi en lag som säger att man inte får hänga upp affischer, utom på särskilt anvisade platser, sade han.

På frågan om polisen verkligen arresterar personer som hänger upp affischer svarade Lauridsen att journalisten från Ekstra Bladet trots varningar hade fortsatt att affischera.

Janus Oestergaard vidhåller dock att han upphörde med affischeringen då han blev tillsagd, och inväntade ansvarspersonen som då omgående transporterade honom till häktet.

Krim anser också att Köpehamnspolisen bryter mot artikel 11 i den europeiska människorättskonventionen, om mötes- och föreningsfrihet. Demonstranterna hävdar att de förvisades till en plats så långt från den kinesiska ledaren att han inte kunde se dem.

– Det är viktigt att de som demonstrerar ser att presidenten kan se demonstranterna. Det är därför de demonstrerar, sade Bonnez och jämför händelsen med det som hände i Ungern hösten 2007.

Då flyttade polisen på en demonstration mot att Ungerns president skulle delta på en reception, till en annan plats av ”säkerhetsskäl”. Ungern fälldes sedan i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Bonnez tycker att det som hände i Köpenhamn den 15 juni är snäppet värre.

– Den danska polisen kan inte ens hävda att det förelåg en säkerhetsrisk. De sade bara att det var ”besvärande” för presidenten att se dem. Det var över huvud taget ingen säkerhetsrisk.

Mogens Lauridsen håller dock inte med om att demonstranternas budskap inte nådde fram till Hu Jintao. Han sade att de blev tilldelade en plats i närheten av Christiansborg som den kinesiska ledaren skulle befinna sig på.

– Demonstranter får inte befinna sig närmare än ett visst avstånd, men de kunde se presidenten och han kunde se dem, hävdade han.

Claus Bonnez kommer nu att gå vidare och titta djupare in i fallet. Han tror att Danmark kommer att fällas i europadomstolen för polisens agerande den 15 juni.