Danska bostadspriser går upp
Båtar förankrade i en av Köpenhamns kanaler, 11 september 2011. Bostadspriserna pekar uppåt i hela Danmark. (Foto: Jonathan Nackstrand/ AFP/Getty Images)


Tidigare bosatte sig många danskar i Sverige för billigare boende medan de fortsatte att arbeta i Danmark. Under de senaste åren har dock priserna sjunkit på den danska bostadsmarknaden – en trend som nu verkar vända. De danska boendepriserna går upp, och kanske blir följden en ny flyttboom bland danskar till Sverige.

Enligt ny statistik från Danska Realkreditrådet, den danska branschorganisationen för kreditgivare, har bostadspriserna och antalet försäljningar både i Köpenhamn och i resten av landet ökat markant den senaste tiden.

”Våren har gett ett markant lyft för huspriserna i hela landet. På riksnivå motsvarar prisökningen att en bostadsägare med ett genomsnittligt hus på 140 kvadratmeter blev 50 000 kronor rikare under andra kvartalet,” sade Ane Arnth Jensen, direkör i Realkreditrådet till News Øresund.

Enligt statistiken har småhuspriserna i Danmark stigit med 3,2 procent och privatägda lägenheter ökat i pris med 4,8 procent. Bostadsförsäljningen motsvarar en ökning med 12 procent 2014 jämfört med 2013. Försäljningen inte bara ökar utan försäljningstiden är mycket kortare nu än vad den var tidigare. Tiden bostäder ligger ute till salu har minskat med i genomsnitt sex dagar för småhus och tio dagar för ägarlägenheter. Danska Realkreditrådet menar däremot att det ännu är för tidigt att utläsa en tydlig trend.

Även bostadspriserna i främst Malmö har blivit högre med tiden, mycket på grund av tillgängligheten till bron. Men prisökningen är betydligt lägre i Malmö än vad den är i Köpenhamn. Prisskillnaderna mellan Köpenhamn och Malmö har ökat avsevärt och i Malmö ligger kvadratmeterpriset just nu på vad som motsvarar 16 000 DKK, vilket är halva priset lägre om man jämför med lägenheter i centrala Köpenhamn som ligger på ca 34 000 DKK, skriver Örseundsbron.com i ett pressmeddelande.

”Det är möjligt att bostäderna är billigare på den svenska sidan Öresund, men det är mycket billigare att finansiera sitt bostadsköp i Danmark, där räntorna på inteckningslån är historiskt låga. Den dag räntorna stiger, kan prisskillnaderna mycket väl resultera i att många väljer att flytta från Danmark till Sverige,” sade Britt Andresen från Andresen Analyse som följer utvecklingen på arbets- och bostadsmarknaderna i Öresundsregionen, enligt öresundsbron.com.