Dansk polis förde bort fredliga demonstranter vid kinabesök
En dansk polis motar bort en av Falun Gong-utövarna.


När den höge kinesiske politikern Yu Zhengsheng i förra veckan besökte Danmark förde dansk polis bort två Falun Gong-utövare som demonstrerade mot förföljelsen i Kina och hindrade andra utövares närvaro längs en kortégeväg.

Utövarna av meditationsmetoden ville på torsdagen väcka uppmärksamhet kring den allvarliga förföljelse som sedan 1999 pågår i Kina, och även gett avtryck i andra länder på grund av kommunistpartiets propaganda och påtryckningar. Enligt en av Falun Gong-utövarna ingrep polisen enbart med anledning de gula tröjor som några av dem bar.

En dansk polis sade till utövaren att han vanligtvis är stolt över sitt arbete, men att han den dagen inte som privatperson kunde stå för det han gjorde i yrket.

– Det är en skam för Danmark, sade en utövare vid polisingripandet, där en av de bortförda personerna var i 80-årsåldern, i ett videoklipp på danska tidningen Ekstra Bladets nyhetssajt.

Yu Zhengsheng, ordförande i Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, var i Danmark under en rundresa som även täckte bland annat Sverige, för att diskutera affärsmöjligheter.

Enligt Ekstra Bladet var det 12 till 15 personer som befann sig vid Amalienborg. Några hade gula tröjor med texten sanning, godhet, tålamod på svenska och kinesiska. Polisen angav som skäl till bortförandet att man inte få demonstrera vid Amalienborg samt att sällskapet stod för nära kortégevägen. Detta var emellertid inte första gången som danska myndigheter gått den kinesiska kommunistregimens ärenden på dansk mark.

När Kinas förre ledare Hu Jintao besökte Danmark förra året fick tv-stationen NTD inte ackreditering till en presskonferens, på grund av att den kinesiska ambassaden lade sig i ärendet. Förklaringen som gavs var att ambassaden styr de kinesiska medierna. Men NTD är inte kinesiskt utan har sitt säte i USA. Detta argument lyssnade man inte till.

I samband med Hus besök greps också en journalist från Ekstra Bladet som gick omkring med ett Kinakritiskt plakat. Och på måndagen i förra veckan stoppade polis en enmansdemonstration i Avedøre i samband med den senaste kinabesöket.