Dansinstruktörs vän bjuder in Chinese Spectacular till Afrika
Dansinstruktör Kaija Räty-Omar tillsammans med sin vän som vill bjuda in gruppen Divine Performing Arts till Afrika, på Chinese Spectacular i Tammerfors i Finland. (Foto Jan Jekielek/Epoch Times)


En dansinstruktör som såg Divine Performing Arts matinéföreställning på söndagen sade att showen inspirerade henne.

– Den här dansshowen var exakt det jag vill ge till mina egna elever, sade Kaija Räty-Omar, en danslärarinna med sin egen dansskola ”Let’s Dance” i Helsingfors.

Räty-Omar berättade att hennes dansskola hade blivit inbjuden att uppträda i Nigeria, och en vän till henne som kommer därifrån erbjöd möjlig finansiering till en föreställning för Chinese Spectacular i Afrika.

– Min vän från Nigeria skulle gärna, om möjligt, förse med nödvändig finansiering för Divine performing Arts så att de kunde komma till Afrika och visa danserna där.

Danslärarinnan berättade att hon hade sett kinesisk opera och dans i Peking och att hon själv också tog lektioner i operadans i Peking under två veckor.

– Den är skarpare och mer ”fyrkantig”, men den här dansen var väldigt mycket mer graciös och underbar.

Räty-Omar som själv studerat danser från 64 olika länder menade att det fanns mycket från showen som hon kunde använda i sin undervisning till sina elever.

– Jag önskar att de kommer tillbaka till Finland nästa år, tillade hon. Om de kommer så skulle några av lärarna till Divine Performing Arts kunna komma till min skola för att undervisa.

Hon tycker att Chinese Spectacular är det bästa sättet att återupprätta den traditionella kinesiska kulturen på, och beskrev showen som vacker, smidig och mjuk och att den förmedlade en känsla av välmående.

– När det förmedlas till publiken så får publiken samma känsla och det är ju det som är dansarnas syfte.

Hon uppskattade också showens tema; Sanning-Godhet-Tålamod.

– Redan som barn lärde min mor mig att man skall älska alla människor. Om de är fattiga så hjälp dem och om jag har något att ge till andra så får jag tiofalt tillbaka.

Hon menar att hon försöker införliva denna filosofi i sin dansskola.

Räty-Omar berättar att hon är engagerad i PLAN International som är en hjälporganisation. Hon stöder skolor för föräldralösa barn i Afrika och skänker pennor, anteckningsböcker, ris och fotbollar till pojkarna.

– De har inga fotbollar, förklarar hon. De gör egna fotbollar utav sockar som de fyller med löv och liknande saker. Det är verkligen ett nöje för mig att barnen uttrycker sin tacksamhet genom dans och sång. Särskilt när jag tittar på pojkarna som aldrig spelat med en riktig fotboll tidigare. Det riktigt lyser i deras ögon.

På en fråga om vilket budskap hon skulle vilja sända till det kinesiska folket svarade hon:

– De skall lära sig att respektera alla människors trosuppfattningar och religioner. Speciellt med tanke på vad som hänt i Tibet nyligen, men också på vad som hände med studenterna [på Himmelska fridens torg] tidigare.

Ett av detta årets mest populära nummer i Chinese Spectacular är ”Havsnymferna”, en dans där de kvinnliga dansarna använder solfjädrar med böljande sidentyg för att efterlikna vågorna i havet. Kaija Räty-Omars menar att det var hennes favoritnummer, för det var så naturligt och romantiskt.

För information om kommande Divine Performing Arts föreställningar, vänligen besök . På torsdag, den 3 april, ges en extra föreställning på Cirkus i Stockholm.

Epoch Times har äran att vara sponsor för Chinese Spectacular. För att se hela rapporteringen från dess turné, var vänlig gå till för svenska och därifrån till andra språk.