Dansare från Ohio: "Verkligen en överväldigande och stark produktion"


I en Shen Yun-föreställning har det sagts att man ser genklangen av Kinas urgamla kultur, och dansarnas skicklighet bär berättelserna framåt från forna tider. Showen har beskrivits som en mycket gripande upplevelse av teaterbesökare världen över. Showen i Toledo, Ohio var inget undantag. Publiken som såg showen på Stranahan Theater, satte sitt avtryck till historien under Shen Yun’s epokgörande världsturné.

Eric Hillenbrand, ägare av Toledos 20 North Gallery, har också uppträtt, med Toledo Ballet och Toledo Opera. Han åtföljdes till Shen Yun-föreställningen av Condessa Croninger, biträdande artdirector på 20 North Gallery, som är mycket engagerad i Toledos konstgemenskap. Både Eric Hillenbrand och Condessa Croninger talade om den ovanliga upplevelsen de fick av att se Shen Yun.

– Jag har sett produktioner på internationell nivå, men detta hade någonting väldigt speciellt, sade Eric Hillenbrand.

Condessa Croninger beskrev sin reaktion på föreställningen:

– Vi sveptes iväg av föreställningens skönhet och även av den otroliga kraften hos konsten som  har ett sådant universellt och drivande språk för att uttrycka en önskan om att få vara fri. Vi blev så berörda och känner oss berikade av föreställningen.

När det gäller konstnärskapet hos dansarna, fann Condessa Croninger Shen Yun vara ”helt fantastiskt”. Hon sade:

– Dansarna ger en lyrisk och uttrycksfull känsla och har ett sådant kraftfullt framförande, det är en så vacker föreställning. Den är så levande och vibrerande. Hela produktionen är en vacker presentation.

Eric Hillenbrand tillade:

– Precisionen är överväldigande, och jag måste säga att sångarna var bara så rörande, så fantastiska, mycket kraftfulla. Om jag ska vara ärlig så har jag sett många teaterproduktioner och har var delaktig i flera av dem, detta är världsklass, det är något som man  sällan ser. Den är verkligen fantastisk.

Condessa Croninger höll med om att Shen Yun återspeglar stor scenkonst med kvalité och var den första av den här kalibern hon sett  i genren klassisk kinesisk dans.

Att höra dessa två röster från de konstnärliga kretsarna tala om Shen Yuns suveräna teknik och fantastiska visuella effekter var ändå bara en början. Eric Hillenbrand sade:

– När man såg hela föreställningen fick de fram mycket mästerliga uttryckssätt hos människor som vill vara fria. När man ser förbi konstnärskapet är berättelsen så mäktig och så fängslande.

Han uttryckte att utöver artisternas förfinade tekniker, gjorde budskapet i Shen Yun-föreställningen det till en ”verkligen överväldigande och stark produktion”.

Det kreativa teamet från 20 North Gallery var överens om, vad som visade sig vara ett avgörande ögonblick för dem i föreställningen. Tidigt i första akten av Shen Yun, sjöng tenoren Tian Ge sången Will You Come Through inför en knäpptyst salong.

– Jag måste säga att den första gentlemannen, den första tenoren, som kom ut och sjöng i första akten, hans sång hade en kraftfull verkan. Den var så mäktig och ändå lyfte orden fram ett så känsligt uttryck för den här önskan om frihet, som bokstavligen fick mig att gråta. Jag blev överväldigad. Jag hade inte förväntat något som så kraftfullt, något som skulle beröra mig så direkt, så innerligt. Det var häpnadsväckande, jag blev så överväldigad, anförtrodde Hillenbrand Epoch Times.

Condessa Croninger håller med.

– Framförandet av Will You Come Through var mästerligt och så berörande att det var nästan obeskrivligt.

– Jag kunde inte ens tro det, jag bokstavligen… i slutet av sången var jag i tårar. Jag tänkte, var kom de ifrån, funderade Hillenbrand:

Condessa Croninger skrattade mjukt i sympati och Eric Hillenbrand fortsatte:

– Det bara överväldigade mig, det finns inget annat sätt att uttrycka det på. Och det var då jag började se resten av showen med  en annorlunda, en slags övergripande uppfattning om vad showen handlar om. Dessa människor försöker uttrycka en önskan om religionsfrihet, en frihet för folket. Man kunde inte låta bli att bli berörd – varje låt, varje nummer.

Den klassiska kinesiska dansen i Shen Yun-föreställningen använder berättande danser som  visar teman genom en konstform som bygger på en femtusen årig gammal kulturtradition.

Förutom de lovordade vokala prestationer fick publiken se etniska danser och folksagor som berättades genom dansen, till exempel ”Klyva berget”, där den forna kulturen i Kina visas fram genom berättelsen om gudinnan San Sheng Mu. Enligt programmet fängslades hon inne i ett berg, där hennes enda hopp om räddning var hennes unge son, en pojke som undkom den vrede som drabbade gudinnan. Pojken togs under en mystisk Taoists beskydd, han utbildade pojken och hjälpte honom att befria modern.

Shen Yun levandegör även moderna berättelser om stort mod, såsom i dansen ”Orubblig övertygelse” där en ensam man står på Himmelska fridens torg, och håller en banderoll med texten ”Falun Dafa är bra”,  som ett fredligt uttryck för sin tro inför förföljelse. ”Även om hans gripande lämnar honom fysiskt bruten, inspirerar hans häpnadsväckande övertygelse gudomliga varelser att komma till hans hjälp.”

I en kommentar om ovanstående scener,  beskrev Hillenbrand hur det känns att vakna upp och inse vidden av den kinesiska historien medan man tittar på Shen Yun.

– Man glömmer djupet och rikedomen hos kulturen och hur många tusentals år denna kultur har funnits. Det är något som jag också kunde få ut av showen – det faktum att denna kultur har funnits där i årtusenden. En annan sak, på ett sätt  ser vi i den västerländska kulturen oss själva,  enbart utifrån när saker hände i vår kultur. Vi glömmer att över hela världen finns det andra kulturer, som har existerat före oss och fortsätter att existera. Här finns verkligen ett sätt att  binda oss samman internationellt. Jag tycker att detta verkligen är en verkligt kraftfull show, sade Hillenbrand avslutningsvis.

Condessa Croninger var också tankfull över innebörden och djupet hon kände i Shen Yun. Hon berättade i en lugn, och allvarlig ton, att hon tyckte den västerländska publikens långa applåder för Shen Yun var rösten i väst som till sist talar ur djuptet  av hjärtat mot förföljelsen som förekommer i Kina.

Med hennes egna ord sade hon:

– Jag tror att tidigare i kväll uttryckte stadsfullmäktige från Toledo, Michael Collins, sin oro  över att brott mot mänskliga rättigheter i Kina under de senaste decennierna ofta har mötts med tystnad från Väst, och jag tror att Shen Yun – verkligen, med de stående ovationer som hördes i kväll, och vilket jag är säker på att man hör varje kväll, vet du, då kan vi inte längre tiga.

Med rapportering av Charlie Liu.

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, besök hemsidan ShenYunPerformingArts.org

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35504/