Danmarks förste astronaut lämnade jorden
Den danske astronauten Andreas Morgensen vinkar farväl till jorden innan han och Aidyn Aimbetov, Kazakstan, som visar tummen upp, skjuts upp i rymden den 2 september 2015. Foto: Stephane Corvaja / ESA via Getty Images


Vid 4-tiden på onsdagsmorgonen satte sig Andreas Mogensen, som Danmarks förste astronaut, i den rymdfarkost som ska ta honom ut i rymden och till den internationella rymdstationen ISS.

Om allt går som planerat kommer Mogensen, tillsammans med kollegorna Aydyn Aimbetov från Kazakstan och ryske Sergej Volkov att tillbringa tio dagar i rymden. På fredag kopplas kapseln ihop med rymdstationen. Därefter lämnar de kvar den farkost de kom dit med och reser hemåt i en äldre kapsel som redan är på plats.

Vid midnatt mot onsdagen inleddes de sista förberedelserna inför färden. Mogensen vinkade av sin familj och andra vid 4-tiden på morgonen och satte sig i farkosten. Uppskjutningen skedde i Kazakstan klockan 06.37:43, svensk tid.

Den svenske rymdfararen Christer Fuglesang var på plats i Köpenhamn tidigare i veckan för intervjuer med danska medier. Han sade till TT att han kände sig lugn och förväntansfull inför uppskjutningen.