Danmark vill begränsa bidrag till EU-migranter
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) och hennes koalitionsregering har fått mycket kritik för utbetalningen av barnbidrag till EU-migranter. Nu vill hon skärpa reglerna.


Efter de senaste veckornas heta debatt om EU-medborgares rätt att ta del av det danska välfärdssystemet vill nu statsminister Helle Thorning-Schmidt skärpa reglerna och kontrollen.

EU-medborgares rätt att ta del av det danska barnbidraget och arbetslöshetsersättningen har stått i centrum av debatten.

Enligt vad Thorning-Schmidt sade på en presskonferens på tisdagen har antalet EU-medborgare som tar del av det danska välfärdssystemet ökat på senare år, i en högre takt än vad som förklaras med den ekonomiska nedgången. Hon menade att utbetalningar till personer från andra länder kan få konsekvenser för det danska välfärdssamhället, skriver Jyllands-posten.dk.

– Vi vill inte hamna i en situation där det uppstår betydande finansiella obalanser. Det skulle reducera våra möjligheter att utveckla vårt välfärdssystem, sade statsministern.

Därför vill hon skärpa kontrollen av EU-medborgare som tar emot stöd från landets välfärdssystem.

Regeringen vill begränsa möjligheterna till arbetslöshetsersättning för personer som varit i Danmark bara en kort tid. Man vill kontrollera om bidragsmottagare har kapital i form av exempelvis bostad i hemlandet, samt utöka samarbetet med andra EU-länder, för att minska utnyttjandet av det danska systemet.

Det går dock inte att begränsa den kritiserade utbetalningen av barnbidrag till EU-medborgare, enligt två domar från EU-domstolen. Kostnaden för barnbidraget, 15 miljoner danska kronor, är heller inte större än att regeringen kan leva med den, säger Thorning-Schmidt.