Danmark får sin första kvinnliga statsminister
Lars Lökke Rasmussen avgående statsminister tillsammans med den blivande statsministern Helle Thorning-Schmidt på en presskonferens sent på valkvällen. (Foto: Keld Navtoft / Scanpix / AFP)


Intresset för vad som nu sker i det danska samhället och hur det påverkar danskarna, fick de flesta röstberättigade, 88,7 procent, att gå till vallokalerna för att lägga sin röst till det danska folketingsvalet igår. Det är tjugosju år sedan ett så högt valdeltagande sist registrerades.

Valet slutade med att den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen idag har lämnat in sin regerings avskedsansökan till den danska drottningen. Trots det är hans parti, liberala Venstre, Danmarks största parti.

– Jag är förstås glad och stolt över att Venstre är Danmark största parti, men helt ärligt så är det ju tråkigt att valets matematik gjorde att vi förlorade, sade Lars Lökke Rasmussen till SR.

Den nya statsministern heter Helle Thorning-Schmidt (S) och blir Danmarks första kvinnliga statsminister. Socialdemokraterna gjorde dock ett dåligt val liksom Socialistisk Folkeparti, de kommer nu att styra landet tillsammans med Radikale Venstre (socialliberalt) och den rödgröna Enhedslisten.

– Jag är glad att danskarna i dag har skrivit historia, tio år av borgerligt styre är över och Dansk Folkeparti har inte längre det inflytande de har haft och det gläder mig, säger Helle Thorning-Schmidt enligt SR.

Dansk Folkeparti som dominerat den danska politiska dagordningen fick se sig marginaliserat i valet.

Det lär bli tufft för Helle Thorning-Schmidt att jämka samman alla parter, visserligen finns de inom det röda blocket men spännvidden löper över en stor del av den politiska skalan.