Danmark drar sig ur Afghanistan tidigare än väntat
Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt vid ett EU-möte 15 mars i år. (Foto: Thierry Charlier / AFP)


Team 15 som befinner sig i Helmand i Afghanistan kommer att bli den sista danska stridsenheten i landet. Under Danmarks engagemang i Afghanistan har 43 soldater dött och tillbakadragandet som danskarna har väntat på är nu här.

”Danmark är ett av de länder som har dragit tyngsta lasset i Afghanistan. Sedan 2002 har de danska soldaterna varit i frontlinjen. De har levererat ovärderliga insatser och säkerhet. De har hjälpt till att leda Afghanistan till den punkt där afghanerna själva kan hantera huvudansvaret för sitt lands säkerhet”, sade Helle Thorning-Schmidt under dagens presskonferens enligt den danska nyhetstidningen Politiken.

Uppdraget har enligt henne varit både ”farligt och viktigt”. Helle Thorning-Schmidt motiverar reträtten med att afghanerna snabbare än väntat är redo att ta över efter de danska stridsgrupperna.

Tillbakadragandet av stridande trupper sker sex månader tidigare än enligt den så kallade Helmandplanen. Även den danska polisens utbildningsteam för utbildning av afghanska poliser dras ur Afghanistan.

”Det är en tid som hela Danmark har väntat på och som nu har kommit. Jag är stolt över de insatser danska soldater har gjort i Afghanistan sedan 2002” fortsatte Thorning-Schmidt. Stadsministern tackade de andra partierna i parlamentet för deras stöd av Danmarks engagemang i Afghanistan.

Enligt Magnus Heunicke (S) är tillbakadragandet av de danska stridsgrupperna i samförstånd med de brittiska. ”Vi föredrar att den sista stridande truppen blir den som kommer hem i augusti och att trupp 16 som annars var redo att resa kan stanna hemma.

Danmark har kommit överens med britterna att nästa fas – återuppbyggande av det ödelagda landet börjar nu, skriver Heunicke på Facebook.

2011 hade Danmark 720 soldater i Afghanistan. Under andra halvan av 2012, sjönk antalet till 650 personer. Sammanlagt 43 danska soldater har dödats i den nästan 10-åriga konflikten.

De danska insatserna i Afghanistan har hittills kostat 13 miljarder dollar. De militära utgifterna uppgick till 9,8 miljarder dollar, medan det beviljade biståndet uppgick till 3,3 miljarder dollar.