Danielsson får nytt UD-jobb
Carl Bildt (Foto: AFP/Sven Nackstrand)


Utrikesminister Carl Bildt har nu bestämt vad som ska hända med förre statssekreterare Lars Danielsson. Trots Bildts kritik blir han kvar på UD med ambassadörs titel.

När Carl Bildt var i EU-nämnden i dag sade han till journalister att han inte är inblandad i frågan.

På en direkt fråga om han eller kabinettssekreterare Frank Belfrage gett expeditionschefen några direktiv inför hennes möte med facket på UD i dag svarade Bildt.

– Vet ej.

Ett par timmar senare ringer UD:s presstjänst till TT och meddelar att Frank Belfrage ”på Carl Bildts uppdrag” beslutat att Lars Danielsson ska placeras hos expeditionschefen som ambassadör.

Hans villkor och lön blir desamma som för de tidigare socialdemokratiska statssekreterare som återgått till sina tjänster på UD.

– Jag är glad över att den formella delen av det här nu är avklarad. Nu återstår en dialog med min arbetsgivare om mina arbetsuppgifter, säger Lars Danielsson till TT.

Det blir expeditionschefens uppgift att ge Danielsson arbetsuppgifter. Hon informerade i dag facket på UD om beslutet från UD-ledningen.

Ett oklart spel har pågått kring Danielsson framtid på UD alltsedan Carl Bildt blev utrikesminister. Bildt har offentligt sagt att man undersöker om Danielsson kan skiljas från sin tjänst. Han har också sagt att JO:s hårda kritik mot Danielsson inte är meriterande för en ambassadörspost.

Men Bildt har samtidigt på journalisters frågor sagt att han inte är inblandad i frågan om Danielssons lön och villkor. Samtidigt har personalavdelningen på UD hänvisat till att beslutet att inte ge Danielsson någon lön kommer uppifrån.

Och så sent som på fredagsmorgonen gav Bildt sken av att han inte vet något om Danielsson och inte är inblandad, trots att han gett Belfrage uppdraget att besluta om Danielssons framtid.

– Han förefaller schizofren, säger en UD-tjänsteman som vill vara anonym till TT.

Bildts försök att bli av med Danielsson har nu uppenbarligen misslyckats. Han blir inte bara kvar på UD utan med ambassadörs titel.

Fram till nu har Danielsson haft ett rum på UD, men varken uppgifter eller lön.