Daniel Lemma gungade loss på EM-festen


Om man inte visste att Daniel Lemma är född i Etiopien, adopterad av svenska föräldrar och uppvuxen i Göteborg, skulle man kunna tro att EM-festen i Göteborg hade gästats av en känd soulstjärna från Mississippideltat.

När Lemma med band spelar på Kungstorget i Göteborg associerar man lätt musiken till det som producerades under skivbolaget Stax glansdagar i mitten av 60-talet. Det är bara blåssektion och körtjejer som saknas.

Rösten då? Den här varma, själfulla rösten. Vad har jag hört den förut? Känslan… Han låter som… Nej, jag kan inte placera den… Vänta lite. Han låter ju som Daniel Lemma! Visst. Det finns ingen annan som låter så här!

Han har dock självklart influenser. Hans karakteristiska vibrato som han ofta tar fram, påminner faktiskt lite om den gamle munspelaren och bluessångare Sonny Boy Williamsson.  Ja, så här är det när man lyssnar till Lemma, dvs man förflyttas gärna i tid och rum tillbaka till den amerikanska söderns 50- och 60-tal.

Det är när sympatiske Daniel öppnar munnen mellan låtarna och får ur sig några uppmuntrande ord till publiken, eller några komplimanger till de kompetenta musikerna, på helt vanlig Göteborgsdialekt, som man hastigt och lustigt är tillbaka till verkligheten – torsdagskväll, EM-fest, och hemmaplan för kvällens soulkung.  

Bandet är samspelt och musikerna är även skickliga individuellt. Pianisten och organisten försvinner oftast ur ljudbilden till förmån för bas, elgitarr och trummor, vilket tyvärr är ett ganska vanligt fenomen. Trummisen är suverän och vevar på i bästa vedhuggarstil à la Max Weinberg. Det är ösigt och ”tight”, men stundtals blir det för mycket kraft och muskler i musiken. Det är inte så att Lemma inte kan spela rock – tvärtom. Men det är i sin avslappnade, svängiga soulrock som Lemma trots allt gör sig allra bäst.

Ett bra exempel är givetvis hans hit ”If I used to love you” från filmen ”Jalla, jalla”. Det var den låten som gjorde honom känd för ett antal år sedan. Publiken, som var stor och hjärtlig, fick delta med allsång i slutet av låten,  vilket blev ett fint samspel med grabbarna på scenen.

Efter en timmes spelglädje och chosefri underhållning var det dags för Lemma att lämna scenen för en annan gigant – Eric Gadd. Vilken härlig soulkväll i Göteborg!


Foton: Anders Eriksson, Epoch Times Sverige

Foton: Anders Eriksson, Epoch Times Sverige