Daniel Lemma gav järnet
Daniel Lemma på Kungstorget


Med stor spelglädje och ett kompetent band gjorde Göteborgssonen Daniel Lemma ett helskönt uppträdande på Kungstorget på torsdagskvällen. Han var för dagen en aning förkyld, men den fantastiska rösten lät ungefär lika bra som vanligt.

Han spelade en hel del låtar från den senaste skivan ”Somebody’s on your side”. Det är svängig uptempo rock/soul med Daniels drivande akustiska gitarr. Bandet hakar på med bland annat dragspel, piano och mandolin och de ger oss den där känslan som för oss till den amerikanska södern.

”Lie and tell me you’re happy”
är en låt just i den andan och den är från ovan nämnda album. Även ”On the hill sides” och ”Baby doll” från samma skiva är underbara i sin enkelhet. Det är ju så bra musik ska vara. Visst finns det på ytan både musikaliska och textmässiga klyschor i Lemmas musik. Men det gör inget! För det finns alltid på djupet en grund i det hela – något som är äkta och som kommer från låtskrivarens hjärta.

Den lite långdragna versionen av genombrottslåten ”If I used to love you” innehöll en anekdot där Daniel berättade om en magiker som tipsade honom hur man framkallar en regnbåge när det inte regnar. Han skulle ta fem av sina bästa män och de skulle alla sjunga det vackraste de kunde. De sjöng i falsett ”Like a rainbow in my heart” och det lät ju så underbart som man kan tänka sig när fem män sjunger i falsett. Tricket funkade överraskande nog inte.

Extranumret ”Keeps getting better” var en riktigt svängig avslutning som fick hela torget att gunga och Lemma dansade ut med både rösten och äran i behåll. Men bättre än så här blir det nog inte på årets kulturkalas. Tja, det är ju i och för sig några dagar kvar så vi får se.Blåsarna har en viktig roll, särskilt i ”If I used to love her”


En kväll utan regn på årets kulturkalas - Foton: Anders Eriksson, Epoch Times

En kväll utan regn på årets kulturkalas – Foton: Anders Eriksson, Epoch Times