Dämpat välkomnande väntar påven
TURKIET, Ankara: Påven Benedict XVI besöker i Ankara mausoleum av Mustafa Kemal Ataturk som var grundare av den turkiska republiken, den 28 november 2006. Påven uttryckte ”förtröstan och hopp” för en utmanande fyra dagars besök i Turkiet där hans kommentarer i september om islams samhörighet med våldsamheter fortfarande gnager. (Foto: AFP/Joe Klamar).


Turkiet hade förberett ett dämpat välkomnande för Benedictus XVI på tisdagen. Besöket i ett övervägande muslimskt land, som inte riktigt har förlåtit påven hans ord om islam och våld i höstas, kan bli ett balansnummer.

Säkerhetspådraget var enormt i både Ankara och Istanbul.

Påven hoppas att hans besök i Turkiet ska främja försoning och dialog mellan kristna och muslimer, sade han före avresan på tisdagsmorgonen.

Och de turkiska tidningarna anslog genomgående en positiv ton. Man beskrev gärna fyradagarsbesöket som ett möte mellan väst och den muslimska världen – inte som en sammandrabbning mellan civilisationer, som en del mindre islamist- och nationalistgrupper i landet har kallat det.

”Benvenuto!”, hälsade tidningen Sabah.

Stämningen var ändå avvaktande och spänd – påven kommer på detta sitt första besök i ett muslimskt land att färdas i täckt bil genom Ankaras och Istanbuls gator, inte i en ”papamobil” med glasväggar.

I september gjorde den tyskfödde påven många muslimer rasande när han i en föreläsning citerade en bysantinsk kejsares ord om islam som en våldspräglad religion.

Efteråt sade påven att han inte tyckte som kejsaren. Han bad om ursäkt om någon hade ”missförstått” honom.

Vid avresan från Rom tryckte påven också särskilt på att syftet med Turkietbesöket är försoning:

– Målet med denna resa är dialog, brödraskap, en önskan om förståelse mellan kulturer, mellan religioner, för försoning.

Tidningen Sabah visste för övrigt berätta att påven vid sitt korta möte med premiärminister Recep Tayyip Erdogan på Ankaraflygplatsen skulle berätta att han inte längre är motståndare till att Turkiet kommer med i EU.

Innan den tyske kardinalen blev påve i fjol sade han att Turkiets religion betydde att landet inte hör hemma i unionen.