Dåligt stål hotar byggnadssäkerheten


Inspektörer har hittat 345 ton stål av dålig kvalitet vid en byggarbetsplats för ett billigt bostadsprojekt i Wenchang, Hainanprovinsen, Kina, enligt Kinas statsstyrda medier. Man hade för avsikt att använda stålet och kunde ha riskerat bostadsprojektets säkerhet.

Jourlinjen för kvalitetskontroll i Hainan fick ett telefonsamtal,  i vilket en person hävdade att ett stort antal stålrör med dålig kvalitet fanns vid ett byggprojekt värt motsvarande 138 miljoner kronor.

Enligt Zheng Ting’an, ställföreträdande överhuvud för Hainans provinsiella kvalitets- och tekniska kontrollinspektion, kontrollerade inspektörer stålrör vid platsen och fann tre tusen ton stålrör av dålig kvalitet, som inte levde inte upp till nationell standard vad gäller vikt och diameter.

– Så fort som stålrör av dålig kvalitet används vid bygget, kommer det oundvikligen att påverka byggnadsprojektets säkerhet, sade Zheng Ting’an.

Kontrollsinspektionen har beslagtagit de 345 ton stålrören.

– De visste att produkten inte höll standarden, sade inspektören Liu Bingcheng,

Men “fortfarande tillåter
de att den dåliga produkten säljs på marknaden”.

Wenchangs center för kontrollöversyn av byggmaterial var ansvarig för kontrollen av materialet. De intygade att stålet levde upp till nationell standard, men utförde endast tänj- och böjskontroller, och undlät att väga materialet.

Provvägning för att se eventuella avvikelser är emellertid obligatoriskt.

En kvinnlig civilingenjör i Haikou berättade för Epoch Times:

– Kvaliteten för byggnadsprojekt är väldigt viktigt som påverkar människoliv. Dessa byggfirmor är bara ute efter vinst. De bryr sig inte om människoliv.

– Som du vet hör man ofta om bostadshus eller broar som kollapsar. De kan alla spåras till dessa grundläggande problem.

Översatt från engelska

Kinesisk originalversion