Dåligt fönsterglas ledde till onödiga skador vid explosionen i Tianjin
Invånare i Tianjin som skadats av glassplitter efter den stora explosionen den 12 augusti. Enligt kinesiska medier skadades många i onödan på grund av att man använder undermåligt glas i bostadsfönster, i strid med gällande regler. (Foto: Weixin)


Dåligt fönsterglas i hus kring den katastrofala explosionen i staden Tianjin ledde till många onödiga skador, enligt kinesiska medier. Explosionen, som dödade över 100 människor och skadade tusentals, var så kraftig att fönster krossades på flera kilometers håll, men om man hade använt säkert glas när de byggdes hade det kanske inte blivit så många personskador, enligt rapporteringen.

Det är en insider i fastighetsbranschen som sade till Haixia Photography News att många utvecklare inte följer de statliga riktlinjerna när de bygger. Det är en öppen hemlighet inom branschen att fönster som påstås vara gjorda av säkerhetsglas eller dubbelt glas i själva verket ofta är enkelt, vanligt glas.

Från 2004 måste alla bostäder som byggs i Kina använda säkerhetsglas i stora fönster, allmänna ingångar och liknande. Säkerhetsglas splittras i små, relativt ofarliga bitar, medan vanligt glas bildar farliga skärvor. Explosionen har uppmärksammat många på det här problemet. Bland annat har den kände bloggaren Jia Jia skrivit om det.


Ett bostadshus i närheten av platsen för den stora explosionen i Tianjin i norra Kina. Som syns på bilden krossades många fönsterrutor av den enorma tryckvägen. (Foto: Weixin)

Ett bostadshus i närheten av platsen för den stora explosionen i Tianjin i norra Kina. Som syns på bilden krossades många fönsterrutor av den enorma tryckvägen. (Foto: Weixin)

I artikeln i Haixia Photography News hävdas till och med att många liv hade kunnat räddas om de drabbade husen hade haft säkerhetsglas. Insidern berättade för tidningen att några hus i Nya Binhai-området, där explosionen inträffade, kan ha byggts före reglerna trädde i kraft, men att det är osannolikt, eftersom det var en stor markutvecklingsvåg där 2005.

Explosionen beräknas officiellt ha motsvarat 24 ton TNT, men enligt nyhetsportalen Sina var smällen större än 1 kiloton, alltså fler hundra gånger starkare. Professor Chen Kang på Wuhans universitet sade att att en explosion i luften på 1 kiloton krossar rutor på 500 meters avstånd. I Tianjin krossades dock fönster som låg längre bort än 800 meter.

Hundratals invånare i Binhai har enligt statliga Beijing News krävt kompensation från myndigheterna för egendomsskador. Området är tätt befolkat, och det ligger över 5 600 hushåll inom en kilometers radie från explosionen.