Ät dig till bättre tandhälsa
Boken ”Cure Tooth Decay” av Ramiel Nagel om hur man undviker hål i sina tänder.(Med tillstånd av Ramiel Nagel)


När Ramiel Nagels dotter fick hål i tänderna blev han chockad. Hur kunde det hända när han som hälsomedveten individ hade gett henne den bästa starten i livet och en hälsosam kost? Han kom fram till att kosten har stor betydelse, men inte så som vi tror.

Nagels sökande i forskningen efter svar fick honom att utmana den moderna tandvårdens mest grundläggande principer. Han blev en passionerad förespråkare för ett paradigmskifte inom området.

Att ändra kosten kan inte bara stoppa karies utan också få den att reparera sig, hävdar han. Han accepterar att socker spelar en betydande roll för uppkomsten av karies, men anser att en helt annan mekanism spelar in än den som förespråkas traditionellt.

– Min dotter var ett och ett halvt år när hon fick hål i tänderna. I USA kallas det nappflaskehål, men hon fick aldrig nappflaska och vi gav henne bra mat. Vi gick till tandläkaren men de har inga bra behandlingsalternativ för barn. Förklaringarna stämde inte. Det som görs hos tandläkarna löser inte problemet eftersom de bara fixar till tanden. Jag försökte få en annan förståelse för orsaken till problemet, säger Nagel i en telefonintervju.

Varför karies i tänderna har blivit värre

Det finns banbrytande forskning från USA och England som gjordes för nästan hundra år sedan. Nigel tog fasta på den och skrev sina rekommendationer i ”Cure Tooth Decay”, som blev en bestseller i USA.

En brittisk studie från 2012 fann att fler än var fjärde 5-åring i Storbritannien har hål i tre eller fyra tänder. Den brittiska regeringen uppskattar att siffran stiger till en av tre vuxna. Ändå lägger den allmänna hälso- och sjukvården i Storbritannien ner 2,3 miljarder pund på tandvård.

I USA drabbas häpnadsväckande 90 procent av de vuxna av karies. Nagel är orolig för att karies har nått epidemiska proportioner. Svaret på denna farsot är uppenbarligen att vi inte ska göra samma sak som vi har gjort under det senaste århundradet, säger han.

– Om det hade fungerat med tandborstning, tandtråd, fluor och kemikalier skulle tandläkarna fortfarande ha arbete? Gör vi inte alla dessa saker? Eller är det något fel i det som folk har fått höra? säger Nagel.

– Problemet med tandläkare är att de inte berättar sanningen för folk. I nästan samtliga fall är hål i tänderna relaterade till näringsproblem, säger han.

På 1930-talet var forskningstandläkaren Weston Price vid American Dental Association också chockad över den försämrade tandhälsan hos den amerikanska nationen. Genom att studera olika avlägset belägna och moderniserade samhällen runt om i världen, drog han slutsatsen att bra eller dålig tandhälsa var beroende av kosten.

Price citeras i boken Cure Tooth Decay där han säger: ”Vi studerade några barn här (i Schweiz) vars föräldrar behållit primitiva metoder vid val av livsmedel, och utan undantag åt de som var immuna mot karies en helt annan mat än de som var extremt mottagliga för karies.”

Inspirerad av Price undersökte den amerikanske tandläkaren Melvin Page människors blodkemi och fann att karies orsakades av en mineralobalans i en persons blod. Det gällde speciellt förhållandet kalcium till fosfor.

Nagel säger att Page fann att ju mer raffinerade kolhydrater och industriella livsmedel som vi konsumerar desto mer utarmas mineralerna i kroppen, framför allt kalcium, vilket försvagar tänderna och utsätter dem för karies. Föräldrar som hamnar i dessa försvagade tillstånd kommer också att föda barn med näringsbrist.

Raffinerat socker dåligt för tänderna

För amerikaner som i år konsumerar drygt 54 kilo socker, är den verkliga boven i dramat raffinerat socker och ersättningsmedel för socker i livsmedel, läsk, speciellt majssirap med hög halt av fruktsocker, säger Nagel.

Annan problematisk mat är högspecialiserat raffinerat vitt mjöl, natriumglutamat (MSG) och konserveringsmedel. Alla livsmedel som innehåller kemikalier orsakar störningar i kroppen.

– När folk förstår det, är det första de gör att ta bort giftig mat, säger han.

Nagel rekommenderar de som har karies att undvika allt raffinerat socker.

– Om de inte vet vad det är, skall de inte äta det. Även rörsocker skulle jag undvika. Ibland räcker det med att utesluta sockret helt. Frukt med måtta är okej och socker som uppstår naturligt är okej. Avlägsna det som utarmar maten.

Nagel fick också inspiration av de engelska forskarna Edward och May Mellanby. Edward upptäckte ett samband mellan D-vitamin och Engelska sjukan omkring 1920. Senare genomförde May forskning på kost och tandsjukdomar. En stor andel av studiens barn föddes med tänder som förkalkats dåligt på grund av brist på D-vitamin.

För Nagels del förklarade detta varför hans dotters tänder lättare fick karies, hennes tänder satt heller inte så tätt.

– Som en växt; när marken inte är bra växer den inte på rätt sätt. På samma sätt, när mamman och pappan inte har rätt jord eller näring i sina kroppar när de alstrar barnet, föds det med ett bristtillstånd, såsom bristfällig emalj, säger Nagel.

Moderna dieter förespråkar att man skall konsumera fettsnål mat och ersätta animaliska fetter med vegetabiliska fetter. Det gör att människor kommer ifrån de livsmedel som historiskt har ätits av traditionella kulturer i tusentals år.

Hälsosamt fett

– Hemligheten som Weston Price upptäckte, vilken är den viktigaste för att läka hål i tänderna, var att vissa animaliska fetter från friska djur som äter naturlig kost har fettlösliga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. När vi får dessa vitaminer hårdnar tänderna. Över hela världen värderade särskilt traditionella kulturer fett i mat från djur, säger Nagel.

– Om man ser på det i stort och om vi börjar äta sundare och börjar hedra djuren och deras själar, kommer vi alla att bli mycket friskare och gladare. Så det är kärnan i budskapet och jag vill underlätta den förändringen.

Genom att få i sig D-vitamin från animaliska källor minskas hålen i tänderna med ungefär hälften, enligt en amerikansk rapport från 2012, som analyserade resultaten från fler än 20 studier.

Om man konsumerar vitaminrika mejerivaror från gräsätande djur stärks tänderna. Storbritanniens mejeriprodukter från gräsätande kor uppskattades tidigare.

Price upptäckte att människor som bor i samhällen isolerade från den moderna världen, hade tänder i utmärkt skick. De åt en kost rik på de fettlösliga vitaminerna A och D.

I sina egna studier gav Price senare vuxna och barn A-vitamin och D-vitamin-berikad fiskleverolja i kombination med näringsrikt smör från gräsätande kor. Resultaten var att hålen i tänderna minskade med häpnadsväckande 90 procent, säger Nagel.

Boken Cure Tooth Decay ger människor näringsmässiga riktlinjer för att läka sina tänder, och vetenskap som backar upp dem. Där finns också vittnesmål från människor som har följt rekommendationerna och blivit bättre.

Mike Young, en kiropraktor i USA, gick till tandläkaren med tandvärk. Tandläkaren rådde Mike till akut rotfyllning på två tänder. Han hittade istället boken Cure Tooth Decay och beslutade att prova bokens rekommendationer i två veckor, innan han skulle få rotbehandling. ”Inom två dagar var smärtan borta. Jag kunde inte tro det”. Nu blir hålen i Mikes tänder mindre.

Tandvården förespråkar emellertid att det är bakterierna som orsakar hål i tänderna, inte dålig kost. Bakterier äter socker eller kolhydraterna som finns på tänderna och producerar syra som förorsakar röta.

– Om jag säger det motsatta blir folk upprörda för det utmanar i grunden deras världsbild, säger Nagel.

Vissa tandläkare accepterar bevisen men de flesta har svårt att integrera det i praktiken.

– Det är inte så att de tror att jag har fel. De tycker inte att det är realistiskt eftersom de har fått lära sig ett sätt att behandla människor på, och det andra sättet ingår inte i deras världsbild. De vet inte hur man behandlar en patient med kost eller hur man tjänar pengar på det, säger han.

– Jag vill hjälpa människor att ta makt över sitt eget liv. Jag skrev boken för att hjälpa människor eftersom det finns så mycket lidande, säger Nagel.

Mat att undvika

• Raffinerat socker och sockerprodukter, inklusive fruktos-glukos (högt innehåll av majssirap), konstgjorda sötningsmedel

• Raffinerat vitt mjöl

• Natriumglutamat (MSG)

• Konserveringsmedel

• Transfetter

Mat som är bra att äta

• 1-3 msk gult smör från gräsätande djur

• 1-2 tsk obearbetad eller jäst fiskleverolja eller ät fet fisk

• Råa mejeriprodukter från gräsätande djur, såsom obehandlad mjölk, ost eller yoghurt

• Organ och kött från fisk och skaldjur

• Organ från landdjur

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

Så enkelt gör du egen tandkräm

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri