Dalai Lamas Australienbesök upprör Peking
Australiens premiärminister John Howard tar emot Dalai Lama som är på ett tiodagars besök i landet. Peking har hotat med att relationerna mellan Kina och Australien kan försämras av besöket. (Foto: Tracey Nearmy/AFP)


I torsdags anlände Tibets andlige ledare Dalai Lama till Australien, där han bland annat skulle hålla offentliga tal. Vid ankomsten hälsades han av Nya Zeelands premiärminister Helen Clark och upprepade sin önskan om oberoende för Tibet, rapporterar Chinapost.com.

På fredagen mötte han även Australiens premiärminister John Howard, ett möte som han för reportrar senare beskrev som ”mycket vackert” enligt hemsidan phayul.com.

Regeringen i Peking har dock uttalat sitt tydliga missnöje med att Dalai Lama träffar statsöverhuvuden och diskuterar Tibets självständighet. Enligt en artikel av Epoch Times Auckland-avdelning har kinesiska ambassaden även försökt pressa nyzeeländska politiker i frågan.

Nyzeeländska gröna partiets talesman Keith Locke sade att en ambassadtjänsteman försökt avråda medlemmar av partiet att träffa Dalai Lama. Han spekulerade även i att anledningen till att Helen Clark väntade så länge med att bekräfta att hon skulle träffa Dalai Lama berodde på påtryckningar från kommunistregimen i Peking.

Qin Gang, talesman för det kinesiska utrikesministeriet, hävdade i ett uttalade i tisdags att Dalai Lama är en politisk figur som ägnar sig åt ”splittrande” verksamhet och förklarade att Kina var ”kraftfullt emot” länder som tog emot honom och lät honom tala för Tibetansk självständighet, rapporterar phayul.com.

Den 14:e Dalai Lama, vars födelsenamn är Tenzin Gyatso, är 71 år gammal och mottog Nobels fredspris 1989 för sin fredliga kamp för tibetansk självständighet. Han bor sedan 1960 i exil i Dharamsala i Indien. Sammanlagt har över 120 000 tibetaner flytt den kinesiska kommunistregimens förtryck och terror. Kina har ockuperat Tibet sedan 1950.