Dalai Lama träffar Obama i Washington
Tibetanernas andlige ledare Dalai Lama deltog i det tibetanska nyårsfirandet då han anlände till Park Hyatt hotel i Washington, DC, den 17 februari. Dalai Lama har levt i exil sedan 1959 i Indien. (Foto: Jim Watson/AFP)


Tibets andlige ledare Dalai Lama träffar Obama idag. President Obama sköt upp mötet förra året på grund av oro över Kinas reaktion. Det var ett bakslag för Tibet, men det nya mötet i Vita huset är en chans för honom att reparera skadorna säger en högt uppsatt medhjälpare till Dalai Lama, rapporterar Washington Post.

Det nya mötet är en ”utmärkt möjlighet för Amerika som en nation och för Obama som USA:s president att verkligen underbygga de värden som ni omhuldar,” sade Dalai Lamas särskilde sändebud Lodi Gyaltsen Gyari, i en intervju i tisdags, enligt Washington Post . ”Ni skall vara stolta över det, och inte tveka om det”.

Kina har kritiserat mötet och varnat för ospecificerade konsekvenser. Obamas administration har planerat att mötet skall ske på ett sätt som hedrar Tibets ledare och samtidigt undviker en konflikt med Peking.

Obama kommer inte att träffa Dalai Lama offentligt, som George Bush gjorde 2008 när Congressional Gold Medal delades ut, och inte  heller i Vita Husets privata sektion som Bill Clinton brukade göra.

Mötet som sker tätt efter USA:s beslut att sälja vapen värda 6,4 miljarder dollar till Taiwan, kommer att hållas i Kartrummet; hittills har ingen president i USA haft möte med Dalai Lama i det Ovala rummet.