Dalai Lama på Sverigebesök
Tibets andlige ledare Dalai lama, talar till reportrar vid ankomsten till Bromma flygplats i Stockholm den 14 april. Det tibetanska parlamentet i exil enades den 25 mars att godta Dalai Lamas avgång från politiken och bana väg för en ny ledningsstruktur inom rörelsen. Men Dalai Lama kommer att fortsätta att leda Tibets sak i hans viktigare roll som dess andliga galjonsfigur. (Foto: AFP/ Scanpix)


Idag, fredag besöker tibetanernas andlige ledare Dalai Lama Sverige för tionde gången. Han kommer på inbjudan av svenska biståndsorganisationen IM (Individuell Människohjälp) som arbetar med bekämpning mot och för att synliggöra fattigdom och utanförskap.

Under förmiddagen befinner sig Dalai Lama på Södertörns högskola i Stockholm, medan han på eftermiddagen är bokad för publikt evenemang 14.00-15.30, på Stockholm Waterfront, Nils Ericsons Plan 4. Moderator är Mark Levengood, även Lars Winnerbäck kommer att bjuda på underhållning.

Eftersom platserna är begränsade och intresset för föreläsningen på skolan varit mycket stort har man ordnat med storbildskärm på torget (utanför skolan). Där kommer även senare en fredsmeditation äga rum med en annan tibetansk lama.

På högskolans bibliotek kan man besöka en utställning om Dalai Lama och Tibet. Det är fotograf Per Engström som ställer ut fotografier och Svenska Tibetkommittén som visar tibetanska föremål.

Föreläsningen kommer även att webbsändas via Södertörns högskolas hemsida.

På lördag äger ett liknade program rum i Lund. Först besöker Dalai Lama Grand Hotell där det enda tillfället ges för journalister att ställa frågor. Sedan bär det av till Färs och Frosta Sparbank, och dagen efter, på söndag besöker han Stadshallen i Lund samt Lunds Domkyrkas söndagsgudtjänst.

Även i Lund kan man följa Dalai Lamas föreläsning via webben och genom IM:s hemsida: http://www.manniskohjalp.se/sv/

Unikt för Lund är att man även kan ställa sina frågor direkt från hemsidan, vilka eventuellt väljs ut för att ställas till Dalai Lama vid tillfälle.