Dalai lama leder toppmöte för fredsbyggare
Hans helighet Dalai lama och Victor Chan, medgrundare av Dalai lamas Center för fred och utbildning, är värdar för kommande Vancouver Peace Summit med tema: Nobelpristagare i dialog.


En rad kända namn från områden såsom utbildning, konst, politik, filantropi, näringsliv och samhällsaktiviteter kommer att ansluta sig till Dalai lama i Vancouver den kommande helgen för ett tre dagars toppmöte om fred.

Vancouvers Peace Summit kommer att innehålla en rad dialoger med fokus på teman som fred, utbildning, kreativitet och välbefinnande samt kvinnor som fredsbyggare.

Sex nobelpristagare inklusive ärkebiskop Desmond Tutu, Jody Williams och Mairead Maguire kommer att ansluta sig till mötet. Andra celebriteter är Irlands tidigare president Mary Robinson, musiker och aktivist Sir Bob Geldof och Kim Campbell, tidigare premiärminister i Kanada.

– Vi har ett historiskt möte
med mycket intressanta människor. Jag tror inte att Kanada någonsin har sett sex nobelpristagare samlade på ett och samma ställe, säger Victor Chan som tillsammans med Dalai Lama grundade Dalai Lama Centret för fred och utbildning, där toppmötet hålls.

Generalguvernör Michaëlle Jean kommer att öppna toppmötet varefter Dalai Lama och biskop Tutu kommer att belönas med Fetzer institutets pris för kärlek och förlåtelse. En tibetansk barngrupp kommer att uppträda på invigningen.

De flesta av dialogerna, som äger rum på Chan Center for Performing Arts och på Orpheum Theatre, är öppna för allmänheten och många händelser kommer att direktsändas på CTV National News.

”Världsfred genom personlig fred” presenterar en konversation mellan Dalai Lama, biskop Tutu, generalguvernör Jean, andlig författaren Eckhart Tolle och buddistisk munk Matthieu Ricard, döpt av forskare till ”världens lyckligaste person”.

De cirka 25 toppmötesdeltagare har alla på ett eller annat sätt varit avgörande för att åstadkomma positiva förändringar genom sina egna personliga strävanden.

Ela Bhatt, grundare av en förening för kvinnliga egenföretagare i Indien, en fackförening som gynnar de fattiga och som har mer än en miljon medlemmar, är erkänd som en av världens märkligaste pionjärer för utveckling på gräsrotsnivå.

Biskop Tutu bidrog till att få ett slut på apartheid i Sydafrika. Mairead Maguire är medgrundare av Peace People i Nordirland efter hennes tre brorsdöttrar dödats av en IRA flyktbil vars förare blivit skjuten av en brittisk soldat. Maguire och Betty Williams, som fick delat Nobels fredspris 1976 för sitt arbete att stoppa våldet i Nordirland, kommer att delta i dialogen ”Kvinnor och fredsbyggande.”

Jody Williams fick Nobels fredspris för sitt arbete att förbjuda landminor. Den före detta katolska nunnan Karen Armstrong anses vara en stark röst för ekumenisk förståelse medan Swanee Hunt arbetar för att uppnå jämlikhet mellan könen med syfte att lindra fattigdom och mänskligt lidande.

Deltagare på mötet är också Maria Shriver, Kaliforniens första dam och ordförande i Special Olympics, Daphnestiftelsens grundare Abigail Disney av den berömda Hollywoods Disneyfamilj, Warren Buffets son Peter Buffet och författare Stephen Covey, namngiven av Time Magazine som en av Amerikas 25 mest inflytelserika personer.

– Dessa människor har under årens lopp påverkat livet för miljontals människor, sade Chan.

Toppmötet för fred kommer att äga rum från söndag den 27 september till tisdagen den 29 september. För mer information besök www.dalailamacenter.org.

Sammanställd av: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22583/