Dalai Lama blir hedersmedborgare i Polen
Dalai Lama (höger) talar genom tolk under en presskonferens efter att ha emottagit titeln som hedersmedborgare i Warszawa av borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz (vänster). (Foto: Piotr Cykowski)


Den tibetanska andliga ledaren Dalai Lama den XIV besökte Warszawa i Polen från 27 till 29 juli och tog emot titeln som hedersmedborgare från lokala tjänstemän.

– Det är en ära för Warszawa, dess medborgarre och den lokala regeringen att vi återigen bjöd in Nobels fredsprisvinnare, Hans helighet Dalai Lama den XIV av Tibet, sade Hanna Gronkiewicz-Waltz, borgmästare i Warszawa, vid en ceremoni i kungliga palatset.

– Vi är stolta över att Dalai Lama symboliskt är en av oss – medborgare av en stad utan harnesk, sade hon.

Frågan om hedermedborgarskap beslutades i maj och presenterades för Dalai Lama av borgmästaren Gronkiewicz-Waltz och Ewa Malinowska-Grupinska, ordförande i stadsfullmäktige. Den landsflyktige ledaren har nu liknande titlar i andra städer, såsom Rom, Venedig, Paris och Wrocław.

– Det är en stor glädje och ära att bli medlem i denna berömda stad, sade Dalai Lama efter att ha fått titeln.
Han tillade att han kommer att besöka Warszawa oftare i framtiden.

Detta var Dalai Lamas fjärde besök i Polen. Hans tidigare resor gjordes 1993, 2000 och 2008.

Under detta besök diskuteras namngivning av en rondell i Warszawa, en liten fråga med djup politisk innebörd. Förra året föreslog en stadsfullmäktige att den skulle kallas för ”Free Tibet”-rondell för att stödja Tibet att uppnå självständighet under Kinas regim. Många kolleger i fullmäktige stödde inledningsvis idén, men deras entusiasm minskade efter att den kinesiska ambassaden protesterat mot förslaget till den polska premiärministern och utrikesministeriet.

Dalai Lama tycker att förslaget var både ”rätt” och ”logiskt” och tillade att han fördömer den kinesiska regimens oriktiga rapporter om dess  förtryck av tibetaner i Lhasa i mars 2008.

Lech Wałęsa, tidigare president i Republiken Polen och Solidaritets ledare, sade till Dalai Lama att han hoppades på att Tibet en dag blir  fritt, och att Dalai Lama kommer att få en liknande titel i Tibet som den som han fick i Warszawa.

Under sin vistelse gav Dalai Lama också en föreläsning på Warszawas universitet, öppnade en ny tibetansk klinik för örtmedicin och besökte Warszawas museum för upproret.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20499/