Dags för det orange kuvertet
Det orange kuvertet med årsbesked från Pensionsmyndigheten börjar skickas den 15 februari. (Foto: Arkivbild. Fredrik Sandberg /TT)


De orange kuverten börjar skickas ut på måndag.

För många känns det kanske avlägset att tänka pension redan nu, men vissa saker är värda att fundera kring i tid.

– Jag tror att det viktigaste är att man först och främst vet om att det är jobb som leder till pension. Och för det andra ska man se till att man har tjänstepension via sin arbetsgivare, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Frågan om tjänstepension är den viktigaste frågan efter lön, enligt Petersson.

Fakta: Orange kuvertet
  • Det orange kuvertet skickas årligen till alla pensionssparare och pensionärer som omfattas av dagens pensionssystem (födda 1938 eller senare).
  • Kuvertet visar bland annat hur mycket pensionsspararen hittills har tjänat ihop till sin allmänna pension.
  • Kuvertet visar inte hur mycket tjänstepension du har tjänat ihop.
  • Tjänstepensionen brukar utgöra cirka 20-30 procent av den totala pensionen.
  • På tjänsten www.minpension.se kan du se din totala pension.

Källa: Pensionsmyndigheten

– 9 av 10 har tjänstepension i dag, men däremot kan man se att många som jobbar inom vissa branscher, och ofta där det jobbar mycket unga, saknar tjänstepension i stor utsträckning. Det kan få jättestora konsekvenser om man jobbar så hela sitt liv.

Det orange kuvertet kommer från och med den 15 februari att skickas ut. Men förr många kan det kännas avlägset att börja tänka på pensionen när man ska jobba flera decennier till.

– När man är ung är det viktigaste att man klarar av sin vardagsekonomi och sparar till en buffert. Däremot kan man fundera på pensionen när det händer större saker i livet; giftermål, köp av bostad, barn, byter jobb eller flyttar ihop med någon. Det är bra tillfällen att ta sig en funderare, säger Petersson.