Dags för bokälskarnas mecka
Bertil Falck och dotter Anna uppvaktas av Bo Jansson (i mitten) på Lärarnas Riksförbund på 30 års jubiliumet. (Foto: Barbro Plogander /Epoch Times)


Göteborgs Bokmässa firar 30 års jubileum. Den började 1984 med en idé om en mässa för bibliotekarier. Sedan har den vuxit i omfång och är nu den näst största bokmässan i Europa och Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen.

På torsdagen gratulerades Bokmässan i Göteborg vid Lärarnas Riksförbunds monter. Upprinnelsen till Bokmässan för 30 år sedan började på en kräftskiva i Hagfors 1984 där Bertil Falck och Conny Jacobsson var. De ansåg att det behövdes en mötesplats för bibliotekarier.

Senare kom de på att det fanns ytterligare en grupp människor, nämligen lärarna, som också var i behov av en mötesplats.

 – Lärarna har varit en av våra målgrupper, den största, redan från andra året. Den första gången var det ren biblioteksmässa, sade Bertil Falck.

Första året kom 5 000 besökare, andra året 25 000 och det fortsatte att öka. Nu ligger antalet besökare under de fyra mässdagarna på runt 100 000. 

Även om antalet besökare de senaste åren har stagnerat, kan det samma inte sägas om utställarna. De ökar i antal år från år.

Även Epoch Times har en monter på Bokmässan där vi presenterar vår webbtidning. En av produkterna från det globala medieföretaget är artikelserien ”Nio kommentarer om kommunistpartiet i Kina". Den kan läsas på webben utan kostnad, men här kan den köpas i bokform.

Lärarna menade, sade ordföranden för Lärarnas Riksförbund, Bo Jansson, att ”läsningens betydelse är självklar”, och att mötas är viktigt.

– Det här är den viktigaste mötesplatsen för nätverkande lärare som finns i Sverige.

Vid  den lilla ceremonin vid Lärarnas Riksförbunds monter gratulerades Bertil Falck, dottern Anna och deras medarbetare till Bokmässans 30 år.

– Jag är väldigt glad och stolt.  Det här var en väldig överraskning. Jag hade ingen aning, sade Bertil Falck.

– Det här [Bokmässan] är demokratins högborg, faktiskt, det är läsningens mecka, det är författarnas vattenhål, sade Bo Jansson i sitt tal.

Det utdelades blommor och presenter. En konstnär hade tillverkat bokstöd av keramik.

– Det symboliserar det stöd ni ger oss lärare, sade Bo Jansson.

– Och var är tårtan, undrade Bertil Falck.

Och se det trollades fram en tårta så det blev fest där i montern.

 


Delar av Epoch Times Sveriges marknadsavdelning. Från vänster: Mats Karlsson, Yaowapa Eriksson och Veronica Örfelth. (Foto: Susanne W Lamm /Epoch Times)

Delar av Epoch Times Sveriges marknadsavdelning. Från vänster: Mats Karlsson, Yaowapa Eriksson och Veronica Örfelth. (Foto: Susanne W Lamm /Epoch Times)