Dagens p-piller dubbelt så farliga
Moderna p-piller ger högre risk att drabbas av blodpropp, enligt dansk studie. (Foto: Mychelle Daniau/AFP)


Det är redan tidigare känt att kvinnor som äter p-piller löper en ökad risk att drabbas av blodpropp. Nu visar en dansk studie att moderna p-piller är ”dubbelt så dyra och dubbelt så farliga” än föregångarna.

Blodpropp, eller trombos, kan leda till allvarliga följder då blodkärl täpps till av levrat blod. Vanligast är att proppar bildas i underbenet men proppar kan också följa med blodets vener och blockera blodflödet till lungorna, lungemboli, vilket är ett livshotande tillstånd och kräver akut behandling.

Enligt den nya danska studien är risken att drabbas av blodpropp 1 på 500 för moderna p-piller, motsvarande siffra för äldre p-piller är 1 på 1000.

Undersökningen som är
den största i sitt slag, bygger på data från alla danska kvinnor mellan 15 och 49 år som tar p-piller, studien har publicerats i tidskriften British Medical journal.

Professor Öjvind Lidegaard vid Köpenhamns universitetssjukhus är ansvarig för studien. Så här kommenterar de moderna pillren till den danska tidskriften Information:
– Tillspetsat kan man säga att de är dubbelt så dyra och dubbelt så farliga.

I Danmark dör i genomsnitt fem kvinnor i åldern 15-49 år av en blodpropp, tre till fyra av dödsfallen är relaterade till användningen av p-piller.

Även tidigare studier
har gjorts internationellt som kommit fram till liknande resultat som den danska studien.

Däremot har ett par stora studier som finansierats av p-pillertillverkaren Bayer visat att det inte finns någon ökad risk för de nya p-pillren.

Källor:
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6423
http://www.information.dk/283144