Dagbok visar att bin Ladin låg bakom al-Qaidakonspirationer
Anhängare av pro-talibanska partiet Jamiat Ulema-i-Islam-Nazaryati skriker anti-amerikanska slagord i Quetta den 2 Maj 2011. Pakistan sade att mordet på Usama bin Ladin i en amerikansk attack var ett "stort bakslag" för terrororganisationer och en "stor seger" i landets kamp mot terrorister. (Foto: AFP/Banaras Khan)


Amerikanska tjänstemän sade att en av de saker som hittades i al-Qaidaledaren Usama bin Ladins  hus i Pakistan förra veckan var hans handskrivna dagbok fylld med detaljer av operationer och planer, enligt Associated Press.

Med hänvisning till anonymitet, eftersom de inte har rätt att tala offentligt om de saker som beslagtagits i bin Ladins bostad, sade tjänstemän att dagboken fördes till USA av US Navy Seals tillsammans med cirka 100 usb-minnen, fem datorer och andra dokument.

Citerande hans dagbok och andra dokument, som hittades vid razzian, sade tjänstemän att bin Ladin hade hållit på att uppmuntra anhängare att hitta nya sätt att attackera USA.

Den påstådda hjärnan bakom 11/9-attackerna föreslog att man skulle slå mot mindre städer, med inriktning på tåg och flygplan och döda så många amerikaner som möjligt i ett svep.

Även om bin Ladin inte fanns i offentligheten och al-Qaida verkade bli svagare, sade amerikanska tjänstemän att hans dagbok och datafiler tyder på att han låg bakom alla nyare större al-Qaida hot, inklusive projekt i Europa som satte resenärer och ambassader i högsta beredskap förra året, rapporterade AP.

Innan man hade sett dessa dokument hade USA alltid trott att bin Ladin endast tjänade som en inspirerande galjonsfigur sedan 11/9-attackerna.

Översatt från engelska